Društvo

City Grupa obeležava 26 godina poslovanja: Sveti Stefan – snagom vere činio je mnoga čudesa

Sveti Stefan, veoma poštovan praznik i česta slava kod srpskog naroda. U crkvenim spisima poznat je i kao Prvomučenik Stevan, jer je prvi koji je stradao za veru hrišćansku.

Ovo je prva krsna slava nakon Božića i slave je brojnih porodica u Srbiji kao Stevanjdan. To je ujedno i slava City Grupe i redakcije Niških Vesti.

Foto: Milivoje Jovanović, urednik časopisa City Oglasi od 1998. i osnivač City Grupe Oliver Paunović

“Da nije bilo ovog čoveka mnogo toga bi bilo drugačije u mom životu. 1998. godine smo osnovali časopis “City Oglasi” koji je bio naš prvi projekat i koji je pokrenuo lavinu novih ideja. Radili smo zajedno čak 18 godina i on je bio prvi i poslednji urednik časopisa City Oglasi. Milivoje Jovanović Skaki је penzionisan 2016. a mi smo naše projekte usmerili ka internet medijima i produkciji. Nastao je lokalni medij Niške Vesti i nacionalni Srbija Vesti. Produkcija je dala posebno svoj doprinos, uradili smo do sada preko deset dokumentarnih filmova o poznatim Nišlijama, ex-Yu legendama i time ostavili budućim pokolenjima zapis za sva vremena”, rekao je producent i prvi čovek City Grupe Oliver Paunović.

Kompanija City Grupa ima nekoliko prepoznatljivih projekata i to su: Sajam Automobila u Nišu, City Produkcija, City Film, City Fest kao i mediji, nacionalni Srbija Vestii lokalni Niške Vesti i Zlatiborske Vesti.

Sveti Stefan je bio Jevrejin i rođak apostola Pavla

Prozvan je arhiđakonom jer je prvi od sedmorice koga su rukopoložili sveti apostoli i postavili u službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Snagom svoje vere činio je mnoga čudesa.

Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima i sva ta njegova dobra dela pominju se u svetom pismu Novog zaveta.

Mošti svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine Gospodnje.

ŠTA ČINITI DANAS?

Stevanjdan – Najvažniji posao danas je iznošenje božićne slame iz kuće. Slama se ne baca, već stavlja, radi roda i napredovanja, u raklje voćnog drveća, pčelinjak ili privredne zgrade.

Veruje se da božićna slama ima plodotvornu moć i da štiti od grada. Slavski kolač za Stevanjdan mesi se dan pre slave, i ukrašava se figuricama ptica, žita, grožđa, burencima, knjigom itd.

Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama, a zatim posvećuje i seče ili lomi.

Kult Svetog Stefana Prvomučenika je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom.

Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Srecna Vam krsna slava Sveti Stefan!
    Danas je i moja slava…proslavimo je u miru, zdravlju i veselju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com