Obrazovanje

Učenici Gimnazije “Bora Stanković” od ostatka užine prave organsku baštu

U delu dvorišta niške Gimnazije “Bora Staković” učenici ove škole započeli su pravljenje organske bašte u kojoj je već zasađeno cveće, a uskoro će se tu naći i izabrano povrće. Uz samu organsku baštu koju pripremaju nalaziće se i letnja učionica u kojoj će se održavati časovi iz biologije, hemije, istorije i drugih predmeta, a đaci su već oduševljeni novim ambijentom u kome će slušati nastavu nakon perioda kada su veći deo dana provodili pored kompjutera.

Specifičnost projekte koji đaci realizuju sa profesorkama iz biologije Jasminom Manojlović i istorije Oliverom Todorović je u tome što za đubrenje zemljišta koriste ostatke užine od kojih prave kompost koji spada u prirodno đubrivo. U posebne posude učenici odlažu hleb ali ostatke voća kao što su banana ili kora i ostatak od jabuke. Uz čvrst prave i tečni kompost, a cilj projekta Foody čiji je idejni autor profesorka Olivera Todorović, je da mladi usvoje naviku recikliranja, ne samo stakla i limeniki, već i hrane.

Jasmina Manojlović, profesorka

“U Srbiji se samo jedan posto hrane reciklira, a sve ostalo završi na deponijama, a opasnost je u tome što se na deponijama razgradnjom organskih materija oslobađa metan koji je jako toksičan i vodonik sulfit koji je neprijatno miriše. Naša ekološka svest je, na globalnom nivou veoma niska, pa je cilj ovog projekta da podignemo ekološku svest naših učenika ali i njihovih porodica. Na ovaj način oni daju dobar primer svima kako se postupa sa biorazgradivim otpadom i kako on može da se iskoristi u dobre svrhe”, kaže profesorka Jasmina Manojlović.

Na prostoru gde se nalazi “Borina bašta” već se može naslutiti kako će ona izgledati. Prvo cveće je već zasađeno, ali će uskoro tu da se nađe i odabrano povrće i voće kao što su jagode, zelena salata,luk. Biće tu i lekovitog bilja.
Učenici trenutno pripremaju dve vrste komposta, tečni i čvrsti i ispituju PH vrednost zemljišta kako bi odabrali biljke koje mogu da posade. Tako uređujući baštu usvajaju i praktična znanja.

Ideja o ovom projektu potekla od profesorke istorije Olivere Todorović.

Olivera Todorović, profesorka

“Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, departman za inženjerstvo i zaštitu životne sredine je raspiso konkurs na kome smo dobili ovaj projekat zajedno sa još 15 škola u Srbiji. Iz Niša je tu i Srednja stručna škola. Na ovaj način učimo đake kako otpad koji je do sada bacan može da se pretvori u plodno zemljište i koristi”, objašnjava profesorka Olivera Todorović.

Foto: V.P.

U sam projekat i kroz onlajn radionice prošlo je oko 15 učenika, ali je interesovanje učenika za projekat veliko.

“Ideja je bila da za početak uključimo učenike iz specijalnog odeljenja za biologiju i hemiju, ali smo kasnije uključili i ostale učenike zbog velikog interesovanja. Svi su raspoloženi da daju svoj doprinos formiranju organske bašte i učionice na otvorenom. Cilj je da u projekat bude uključeno u Srbiji oko 350 učenika ali se čini da će ih samo iz naše škole biti toliko”, dodaje Todorović.

Anđela Golubović, učenica

Anđela Golubović je učenica trećeg rezreda prirodno-matematičkog smera i uključena je u ovaj projekat. Ona je istovremeno i autor slogana koji glasi “Bora eko bira, Bora kompostira”.

“Projekat mi puno znači jer se osećam korisno i produktivno jer doprinosim širenju ekološke svesti u školi pa i šire. Znači mi i to jer će mi ovaj projekat omogućiti i dalje istraživanje i na biološkom i hemijskom nivou, a i praktični rad nam sada dosta nedostaje. Ideja je da pokažemo kako može da se smanji zagađenje razlaganjem otpada ali i kako da se poboljša na prirodan način plodnost zemljišta”, kaže Anđela.

Foto: V.P.

Deo dvorišta u kome se nalazi organska bašta i učionica na otvorenom je do pre samo mesec dana bio zapušten, ograđen i nije se koristio. Sada je to mesto na kome će učenici učeti i sticati nova znanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com