Društvo

U VRTIĆU „BAMBI“ STARIJA JASLENA GRUPA NA KREATIVAN NAČIN UČI ZANIMANJA : Želim biti pekar, apotekar, majstor ili lekar…

Obučeni u kuvarske uniforme sa keceljama i kuvarskim kapama, varjačama i oklagijama, mališani starije jaslene grupe u vrtiću „Bambi“ JU „Pčelica“ ozbiljno su shvatili svoj zadatak. Oni prave peciva i kolače. Njihova soba u kojoj provode vreme dok su u vrtiću poslednjih dana liči na pravu pekaru. Brašna ima po celom stolu, a malo i na podu, modle za kolače su tu, testo je spremljeno, razvučeno i samo čeka da dobije željeni oblik, bude poređeno u plehove i gurnuto u pećnicu. Ozbiljna lica devojčica i mališana,  koji samo pogledom otkrivaju svoju radoznolsot, govori dovoljno o tome sa koliko posvećenosti oni rade svoj posao.

Sve to zahvaljujući sestri- vaspitačici Žeklini Stanković koja na ovaj način uči decu različitim zanimanjima što, kasnije, u životu može i te kako da im bude od pomoći. Zahvaljujući Žaklini i njenoj ambicioznosti devojčice i dečaci su i obučeni kao pravi pekari. Sa malo brašna na nosu i po čelu i ne razlikuju se previše od njih. Pomalo neobičan način da se deci približe različita zanimanja sa kojima se ona svakodnevno sreću.

„Decu upoznajemo sa radom u pekari kako bi i sami naučili kako se prave peciva i  kolači koje oni jedu“, objašnjava Žaklina Stanković. „Da bi im sve bilo što zanimljivije obukla sam ih u pekarska odela i dobili su pekarske kape. Napravili smo i pećnicu gde peku kolače. Testu smo dodali malo boja da sve bude još  zanimljivije, a vreme koje provode ovde provode na kreativan način istovremeno i učeći“.

Mada ne želi to da kaže, Žaklina je ta koja priprema uniforme za mališane iz svoje grupe. Da napravi peć od stiropora bila su joj potrebna dva dana. Vreme kada nije u vrtiću koristi da sašije kostime, pa su pekarske kape i kecelje, posebno napravljene za devojčice i posebno za dečake, delo njenih ruku.

„Nije mi teško da to uradim. To je posao koji ne zahteva puno vremena, a kada znate da to radite za mališane onda je sve još lakše“, dodaje Žaklina.

Mali kuvari koji imaju tek dve i po godine i dalje predano rade svoj posao. Ne žure da završe ni kada roditelji dođu po njih. Ne dozvoljavaju ni da ih neko prekida u poslu. Posebno su ozbiljno shvatili ukrašavanje kolača. Na raspolaganju su im modle za mafine kako bi ono što izvade iz improvizovane relne imalo i oblik kolača.

„Ove i ovakve radionice su pravi izbor za decu ovog uzrasta“, kaže Svetlana Mitić, direktorka „Pčelice“. „Ovo je samo jedan od 26 vrtića u gradu gde sa decom vaspitači rade na ovakav način razvijajući kod njih kreativnost. Deca kroz rad i kroz zanimanja upoznaju svet oko sebe. Na ovaj način mališane pripremamo i za polaz u prvi razred“.

Mališani u vrtiću „Bambi“ ovog puta su bili pekari, a pre desetak dana njihova soba bila je ambulanta, a oni lekari i medicinske sestre. I tada su imali svoje unoforme za koje se, opet, pobrinula njigova vaspitačica. Kada su stetoskope zamenili kleštima postali su majstori, pravi pravcijati, sa kačketom na glavi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com