Kultura

U slavu muzike: Maestro Andrić dobio opomenu!

“Pravosuđe i muzika su u ovom slučaju pobedili”, reči su dirigenta Zorana Andrića nakon okončanja prekršajnog postupka koji je njega, kao organizatora prošlogodišnjeg koncerta na Bubnju, teretio da ovaj koncert nije prijavio u zakonski predviđenom roku. Dirigent je od prekršajnog suda  dobio opomenu, a obavezao se da će ubuduće poštovati Zakon.

Epilog prekršajne prijave – opomena

“Sve je završeno na obostrano zadovoljstvo, a umetnost se izborila sa administracijom, sa formalnošću. Ja jesam prijavio koncert i to je bila olakšavajuća okolnost, ne pet, nego tri dana pre održavanja koncerta i zbog toga sam se izvinio”, kazao je Andrić Niškim Vestima uz obrazloženje da je on organizator “silom prlike”, jer većinu poslova radi sam.

Naime, Andrić je predsednik Upravnog odbora Omladinske filharmonije “Naissus” njen osnivač, dirigent, pa samim tim i organizator koncerta “Za ljubav i mir u svetu”.

“Pravosuđe mi je izašlo u susret, uvažili su moje izvinjenje i neobaveštenost i dobio sam opomenu da ne grešim drugi put, ali i da ih obavezno pozovem na koncert. Sad planiram i 10 dana pre da prijavim održavanje”, kazao je Andrić uz osmeh.

Pucajte, ja i sada držim čas

Prošlogodišnji koncert pratila je i podeljenost javnosti da li na prostoru Spomen parka Bubanj uopšte treba održavati koncerte, i koja vrsta muzike bi bila podobna, a koja ne,  pa su konsultovane i nadležne institucije za zaštitu spomenka kulture.

Da podsetimo, niški Zavod za zaštitu spomenika kulture je za održavanje prošlogodišnjeg koncerta na Bubnju, tražio saglasnost Republičkog Zavoda, kao više instance i  saglasnost nije dobijena. Uprkos tome, koncert je održan 10. jula.

“Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture (RZZSK) nije i neće pokretati nikakav postupak, jer su svesni da je Grad i ove godine bio pokrovitelj koncerta i to velikim novcem, milion i 350 hiljada dinara je uloženo u, slobodno mogu reći, spektakl na Bubnju”, objasnio je.

Po njegovim rečima, ove godine, je u cilju popularizacije umetničke, klasične muzike, za ovaj koncert na Bubnju Grad organizovao i besplatan gradski prevoz za sve građane koji su želeli da prisustvuju.

“Ovaj koncert je i jedan vid edukacije ljudi. Ponavljam, da sam u bilo kojoj zemlji pre 2000 godina to uradio, da je bilo tako masovno i uz pozitivne rekacije, neki kralj, car, ili cezar bi me nagradio. Jednostavno, birokratske stvari mi ne idu od ruke i ovu priliku koristim da se i preko vašeg medija zahvalim pravosuđu na razumevanju”, uverava.

Andrić podvlači da se ne oseća privilegovanim u odnosu na Zakon, već objašnjava da je  uzeto u obzir da je u pitanju formalnost, a pre svega svrha održavanja jednog ovakvog događaja koji je bio na najvišem umetničkom, kulturnom i bezbednosnom nivou.

“Nadam se da će koncerti na Bubnju postati tradicionalni, a što se tiče zabrane RZZSK, to sam rekao i prošle godine: imam jedini komentar “pucajte, ja i sada držim čas”. Verujte, kada bi pojavila ta zabrana, ne da bih platio kaznu, nego bih život dao za tu ideju, zaključio je maestro Andrić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com