Hronika

ZAKAZAN NASTAVAK SUĐENJA NIŠKOM UMETNIKU – Svedoči komšija koji je prijavio Vladimira zbog sviranja klavira u stanu

Prekršajni postupak protiv Nišlije Vladimira Aćimovića kojeg je komšija prijavio zbog sviranja klavira u stanu, biće nastavljen 19. oktobra, potvrdjeno je u Prekršajnom sudu u Nišu.

Protiv studenta treće godine Fakultetu umetnosti u Beogradu kao i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu vodi se postupak zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru. Prekršajnu prijavu protiv njega je podnela policija nakon što se komšija koji živi u stanu iznad njegovog, požalio na buku iz Vladimirovog stana. Prema navodima iz prijave, on je 16. februara ove godine u svom stanu u stambenoj zgradi na Bulevaru Nikole Tesle između 10 i 14 sati svirao klavir, čime je prekršio Zakon o javnom redu i miru. Član sedam ovog propisa, po osnovu koga je Vladimir procesuiran kaže :

“Ko narušava javni red i mir ili stvara uznemirenje građana, izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uređaja, kao i mehaničkih izvora buke i zvučnih signala kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 30.000 dinara.”

Sudija je nastavak postupka zakazao radi saslušanja oštećenog koji je podneo prijavu protiv muzičara. On će biti saslušan u prisustvu okrivljenog i njegovog branioca. Nakon ovog saslušanja sudija će ili presuditi, ili će se postupak nastaviti ukoliko oštećeni i okrivljeni predlože izvođenje još nekih dokaza – saopštio je Mišel Marković, predsednik niškog Prekršajnog suda.

Mladić, koji je tokom svoje karijere u više navrata predstavljao Srbiju na međunarodnoj sceni zbog čega je nagrađen stipendijom Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene studente, ovim povodom uputio je pismo najvišim državnim instancama i obavestio ih o ovim događajima.

‘’Uprkos čestim odsustvima iz Niša zbog studija na dva fakulteta, godinama doživljavam šikaniranje iza koga stoji jedan stanar zgrade, svaki put kada se i u vreme propisano kućnim redom, makar i na deset minuta začuje klavir. Moje komšije, svi osim jednog su mi dale saglasnost da par sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka. Ostatak umetničkog usavršavanja ostvarujem korišćenjem električnog pijanina, kupljenog samo zato da bih izbegao dalje šikaniranje. To sam morao da uradim jer nailazim na veliko nerazumevanje, za ono što je širom sveta normalno, posebno u nedostatku specijalnih prostora u relevantnim institucijama’’, kazao je Aćimović nakon prvog pojavljivanja na sudu.

Komentarišući ovaj slučaj, advokat oštećenog Zoran Mitić istakao je da njegov klijent doživljava konstantno uznemiravanje zbog buke iz susednog stana koja traje godinama, te da je sudsku zaštitu zatražio zbog nemogućnosti da se dogovori sa komšijama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com