Društvo

U Sigurnoj kući u Nišu od početka godine 110 žena i dece

Direktorka Sigurne kuće za žene i decu žrtve porodičnog nasilja Sonja Šćekić rekla je danas da su od početka godine smeštaj u Sigurnoj kući imale 44 žene i 56 dece, što je otprilike isti broj žena i dece kao i prošle godine.

Sigurna kuća u Nišu danas je u Obrenovićevoj ulici organizovala akciju “Zaustavi, zaštiti, pomozi” i time obeležila Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

“U 75 odsto slučajeva nasilnici su bili njihovi sadašnji bračni ili vanbračni partneri, u 15 odsto slučajeva bivši partneri, a u 10 odsto slučajeva muški član porodice, otac, svekar, dever ili sin”, izjavila je Šćekić.

Prema njenim rečima, posebno je bolno to što 60 odsto žena utočište u Sigurnoj kući potraži zajedno sa decom.

Šćekić je podsetila da su prošle godine u Srbiji ubijene 34 žene, dok je od početka ove godine ubijeno 28 žena.

“Nasilje u porodici zaista je veliki problem i veoma je važno da ne mislimo da je to lični problem žene, već moramo da svi reagujemo”, kazala je Šćekić.

Slaviša Virijević i Sojna Šćekić; Foto: B. Lj.

Načelnik Policijske uprave (PU) u Nišu Slaviša Virijević izjavio je danas da je ta služba izrekla 4.430 mera nasilnicima od 1. jula 2017. godine kada je počeo da se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Virijević je kazao da je ubedjen da nisu grešili i da mere nisu izricali nevinim licima, već počiniocima nasilja.

“Najbolji pokazatelj da nismo grešili je to da na prostoru PU Niš nismo imali naknadno izvršenih krivičnih dela nad osobama koje su prijavile nasilje u porodici”, kazao je Virijević.

On je istakao da primena mera propisanih Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici daje rezultate i dodao da je PU Niš ove godine, u odnosu na prošlu godinu, imala 45 odsto manje prijava nasilja u porodici.

“Policija reaguje na svaku dojavu i apelujemo na gradjane da nasilje prijavljuju, bez straha da će zbog toga doći u sukob sa komšijom. Naša profesionalna etika nam nalaže da zaštitimo lice koje nam prijavi nasilje. Gradjani koji ne prijavljuju nasilje u porodici, postaju saučesnici u izvršenju”, rekao je Virijević.

On je dodao da PU u Nišu redovno organizuje akcije na terenu tokom kojih policijski službenici pozivaju žrtve da prijave nasilje, jer mnoge žrtve to ne čine, jer smo mi, kako je ocenio, “patrijarhalna sredina”.

Virijević je kazao da su žrtve porodičnog nasilja pre svega žene, ali da ima i muškaraca i dece.

Foto: B. Lj.

Tokom akcije “Zaustavi, zaštiti, pomozi”, koja je organizovana ispred Tržnog centra “Kalča”, zaposleni u Sigurnoj kući delili su prolaznicima flajere sa apelima za prijavu porodičnog nasilja, a na tabli koja je bila postavljena za tu priliku ispisivane su poruke podrške žrtvama porodičnog nasilja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. za sigurnu kuću ne dam ni dinara,koliko sam primetio,one namerno gledaju problematične,osudjivane,kriminalce(nije im bitno tada što je novac došao na nelegalan način)…dok su im obični,školovani,povučeni momci ,,smotani”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com