DruštvoVirus Korona

U proteklih 7 dana Komunalna milicija obavila preko 1.000 kontrola poštovanja mera protiv širenja epidemije

Nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru jedna je od preventivnih mera koja je propisana u borbi protiv epidemije Kovida 19, a od petka 17. jula, maska je obavezna i na otvorenom prostoru gde je nemoguće održati propisanu fizičku distancu.

Zaposleni u ugostiteljskim objektima u obavezi su da sve vreme koriste zaštitnu masku, za goste objekta maska je, takođe, obavezna naročito prilikom dolaska i odlaska, odlaska u toalet i slično, a maska se mora nositi i u tržnim centrima, na pijacama, u javnom i taksi prevozu…

Kontrolu sprovođenja ove, kao i drugih mera, obavlja Komunalna milicija, inspekcijski i drugi, zakonom zaduženi, organi.

U toku proteklih 7 dana Komunalna milicija obavila je preko bilo je preko 1.000 kontrola, a samo u toku minulog ponedeljka 154.

“Кontrolu da terenu sprovodimo u saradnji sa svim inspektorima grada Niša, koordinirano su određeni sektori i vrši se kontrola svih pravnih subjekata. Isti se upoznaju sa odredbama pravnih akata u smislu upozorenja da iste poštuju”, kaže za Niške Vesti Milan Đorđević, načelnik Komunalne milicije.

Komunalna milicija kontrolu sprovodi od 13.07.2020. godine, aktivnim radom na terenu, u saradnji sa inspektorima ili samostalno kada nisu organizovane zajedničke akcije.

“Takođe postoji i saradnja sa MUP-om gde sa predstavnicima policije kontrolišemo lokacije gde je uočeno povećano okupljanje ljudi”, dodaje Đorđević.

Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zabranjuju se javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 10 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 m, odnosno na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice – jedna je od propisanih mera.

“Dakle moguće je da bude više od 10 ljudi, ali da praktično ne sede svih 10 za istim stolom, već da se drži rastojanje između prisutnih lica najmanje 1,5 m, odnosno na svaka 4 m2 može biti prisutno jedno lice”, objašnjava Đorđević.

On dodaje da se uvek trude da, ukoliko uoče nepravilnosti, prvo opomenu, daju savete i razjasne sve nedoumice ukoliko ih ima u vezi sa poštovanjem propisanih mera.

“U nastupajućem periodu je moguće i novčano kažnjavanje lica koja su u prekršaju, pa u skladu sa tim treba još jednom skrenuti pažnju građanima da obavezno poštuju sve navedene mere, pre svega u cilju njihove bezbednosti”, kaže Đorđević.

Pročitajte još:

Bez maske nigde, inače sledi kazna!

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com