DruštvoVirus KoronaZdravlje

Bez maske nigde, inače sledi kazna!

Nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru jedna je od preventivnih mera protiv epidemije Kovid 19, čije nepoštovanje podleže novčanoj kazni. Od petka 17. jula, maska će biti obavezna i na otvorenom prostoru gde je nemoguće održati propisanu fizičku distancu.

Kontrolu sprovođenja ove, kao i drugih mera, vrši komunalna policija, inspekcijski i drugi, zakonom zaduženi, organi.

U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, zaštitna maska je obavezna. Moraju je korisititi radnici u trgovinama, prodavci, kupci i radnici na pijacama, kao i vozači i putnici u taksi vozilu. U javnom gradskom, prigradskom i međugradskom prevozu maska je obavezna, a “licima koja nemaju postavljenu masku zabranjuje se ulazak u vozilo”.

Foto: V.M.

Ukoliko koristite lični prevoz maska vam nije neophodna.

“U automobilu u kojem se voze članovi porodice nema potrebe za maskom. To se tretira kao da ste u svojoj kući, gde takođe, ne morate da koristite masku. Novim zakonom od 11. jula 2020. regulišu se obaveze radnika i poslodavca u vezi sprovođenja mera. U tom slučaju kazna za radnika koji ne sprovodi mere, odnosno ne nosi zaštitnu masku, kreće se od 10.000 do 20.000 dinara, a za firmu ta kazna ide i do milion dinara. Kazne su predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i one mogu biti još veće“, objašnjava prof. dr Žarko Ranković glavni koordinator Kriznog štaba grada Niša.

Zaposleni u ugostiteljskim objektima u obavezi su da sve vreme koriste zaštitnu masku. Za goste objekta maska je, takođe, obavezna naročito prilikom dolaska i odlaska, odlaska u toalet i slično. Svako nepoštovanje ove i drugih mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranje objekta na period od sedam dana ukolio se radi o ugostiteljskom, prodajnom ili drugom objektu.

U Beogradu kazna za fizička lica koja ne nose masku u javnom prevozu ili zatvorenom prostoru iznosi 5.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. a jel ovo vazi i za precednika,premijerku,ministre li sami za nas obican narod,bruka te se sami tako

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com