Zdravlje

U Nišu više dece vakcinisane MMR-om nego lane

Vest o epidemiji malih boginja u Kosovskoj Mitrovici, koja je već odnela dva života, nanovo je otvorila temu MMR vakcina. Prema podacima niškog Doma zdravlja broj vakcinisane dece MMR vakcinom u odnosu na prošlu godinu porastao je za 15 do 20%. Ipak, kako navode i u ovoj zdravstvenoj instituciji a i u Inistitutu za javno zdravlje, broj roditelja koji odbija da vakciniše decu i dalje je veliki.

Polemika oko toga da li i kada dete treba da primi MMR vakcinu ne jenjava vremenom. Uprkos brojnim svakodnevnim tvrdnjama lekara roditelji su i dalje sumnjičavi. Struka je i ranije upozoravala da će posledice izbegavanja vakcine biti ozbiljne, a deo tvrdnji se već obistinio.

Lekari kažu da je situacija u Mitrovici važno upozorenje roditeljima koji još imaju nedoumice nedoumice. Najčešća, kako lekari kažu zabluda, je da vakcina povezana sa autizmom.

Postoji sumnja na poremećaj iz autističnog spektra. U velikom procentu deca sa autizmom koja dolaze u Dom zdravlja uopšte i nisu primila vakcinu“, navodi dr Snežana Zdravković, Načelnik službe pedijatrije u Domu zdravlja.

Pravo vreme za vakcinu protiv morbila, zaušaka i rubeola je posle prvog rođendana, do 15 meseci. Neki lekari savetuju da vakcinacija bude do druge godine, ali svakako, kažu, nema razloga da se ona prolongira.

Najvažnije je da dete prilikom vakcinacije bude zdravo, a njegovo stanje proveravaju pedijatri.

“U pedijatrijskim ordinacijama često postoji zastoj, davanje vakcine se često  odlaže do nekog kasnijeg uzrasta. Nema razloga za to, preporuka svetske zdravstvene organizacije je da vakcinacija bude između 12. i 15. meseca  “, objašnjava dr Zoran Veličković, načelnik Instituta za javno zdravlje.

Podsetimo, Prekršajni sud u Nišu je prošlog meseca pokrenuo prvi postupak protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju. Novčane kazne za nevakcinisanje mogu biti između 30.000 i 150.000 dinara.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com