Društvo

U Nišu potpisana dva sporazuma između vlada Srbije i Mađarske

Srbija i Mađarska imaju dobre političke i još bolje prijateljske odnose, izjavio je danas u Nišu premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je nakon zajedničke sednice dve vlade rekao da je cilj sastanka poboljšanje ekonomskih odnosa.

Sa njim se slaže i mađarski premijer Viktor Orban istakavši da imaju na raspolaganju 61 milion evra za pružanje podrške mađarskim i srpskim investitorima.

Srbija i Mađarska spremne na produbljivanje odnosa

U Nišu je danas, posle sednice vlada Srbije i Mađarske potpisan Sporazum o razumevanju između Mađarske i Srbije u procesu evropskih integracija i Sporazum o plovidbi rekom Tisom.

sprazum-2

Vučić je rekao da je smisao zajedničke sednice u Nišu unapređenje odnosa između privrednika  dve zemlje, povećanje trgovinske razmene i privlačenje investitora.

On je dodao da je sa Orbanom razgovarao o privlačenju investitora iz te zemlje, ne samo u Vojvodinu već i u druge delove Srbije i „ izuzetno je značajno otvaranje ekspoziture OTP banke u Nišu“.

sporazum1

Mađarska je sedma zemlja trgovinski partner Srbiji, navodeći da je trgovinska razmena dve zemlje u 2015. godini iznosila 1,1 milijardu evra i da je u ovoj godini nešto viša.

„Izvoz u Mađarskuje porastao i uveren sam da naši ekonomskiodnosu mogu da budu još bolji“, rekao je Vučić.

Mađarska želi da investira u Srbiju, poručio je Orban. On je rekao da analize te zemlje pokazuju da Srbija stoji pred velikim uzletom u razvoju.

“Mađarska se danas može smatrati ekonomski uspešnom zemljom. Imamo izvore finansiranja koje možemo da uložimo u mešovite srpsko-mađarske investicije, a sada smo počeli da obraćamo pažnju i na jug Srbije”, naveo je Orban.

Mađarski premijer je dodao i da investitori iz te države žele da prate privrednu politiku Srbije kako bi ovde ostali duži period.

Premijer Srbije je naveo da su postignuti određeni pomaci u oblasti gasnog transporta, kao i da napredak može da bude ostvaren i u ostalim sferama energetike – i po pitanju nafte, elektroenergetike i moguće saradnje i pojedinih privatizacija, kao i zajedničkog učešća u regionu.

vucic-orban-koridor-10-1

Vučić je rekao i da su od velikog značaja infrastrukturni radovi, pogotovo na pruzi Beograd Budimpešta, ali i Segedin-Baja-Subotica, kao i radove na ipsilon kraku, te podsetio da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom obišao deo Koridora 10 koji će povezati i Budimpeštu sa Istanbulom i Sofijom.

Premijer je naveo da je bilo reči i o saradnji u oblasti iregularnih migracija, borbi protiv terorizma, navodeći da dva ministarstva unutrašnjih poslova dobro sarađuju, te da su dve zemlje spremne da saradnju učine boljom.

Vučić je istakao da je Srbija zahvalna Mađarskoj na istinskoj podršci na evropskom putu, dodajući da niko u Evropi nije tako lepo govorio o Srbiji.

Poslovni forum Srbija – Mađarska u Nišu

Biznis forum u Nišu okupio je više od 250 predstavnika kompanija iz Mađarske i Srbije, među kojima su i veliki broj malih i srednjih preduzeća.

Oblasti koje su zastupljene na Poslovnom forumu  su poljoprivreda, prehrambena industrija, IKT, farmacija, hemijska industrija, građevina, energetika, zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije, mašinstvo, tekstil, sektor proizvodnje nameštaja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Mađarske je prošle godine iznosila 1,1 milijarda evra, što je za oko 50 miliona evra više nego u 2014. odnosno 4,9 odsto.

U prvih osam meseci 2016. godine, prema podacima Ministarstva privrede, trgovinska razmena dve zemlje povećana je za pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a tome je doprinelo otvaranje mađarskih trgovinskih predstavništava.

Ukupan robni izvoz u Mađarsku u 2015. iznosio je 320,9 miliona evra i predstavljao je 2,7 odsto ukupnog izvoza Srbije, pokazuju podaci RZS.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Mađarsku su u 2016. električna energija i oprema za distribuciju struje, đubriva, klipni motori, šećer, maslac i med, prikolice i poluprikolice, hartija i karton.

Uvozni proizvodi iz Mađarske u Srbiju tokom 2016. godine su ulja od nafte i minerala, putnički automobili, lekovi, hartija i karton, ugalj itd.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com