Društvo

Niš – kapija između istoka i zapada

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban u prisustvu članova obe Vlade obišli su jutros oko 9h radove na istočnom kraku koridora 10. U pitanju je deonica Prosek-Bancarevo na putu ka granici sa Bugarskom koja je duga 9,4 km.

Orban i Vučić obišli istočni krak koridora 10 u blizini Niša

Pemijer Aleksandar Vučić zajedno sa članovima Vlade Mađarske i njihovim premijerom Viktorom Orbanom, u ranim prepodnevnim časovima obišao je deonicu autoputa E80, tačnije deonicu od Proseka do Bancareva. Nakon detaljne analize koliko je toga urađeno, a šta je još potrebno da bi koridor 10 bio završen, mađarski premijer uputio je čestitike Aleksandru Vučiću zbog, kako navode mediji brzine i kvaliteta radova.

Dušan Mijuk koji je zadužen za izgradnju deonice od Niša do Dimitrovgrada potvrdio je da je 23 km završeno i pušteno u javni saobraćaj još prošle godine. Još toliko biće završeno do kraja 2016. godine. U ovom trenutku ostalo je da se uradi jos dva od ukupno pet tunela na ovom putu. Dva tunela su u visokom stepenu završenosti, a pri kraju su i radovi na svim mostovima kojih je preko 80.

„Tuneli će biti opremljeni po standardima Evropske Unije. U toku je opremanje tunela Progon na ovoj deonici, to je tunel dužine 1700 metara. Završavaju se građevinski radovi i na tunelu Bancarevo koji će biti u upotrebi već naredne godine. Kompletna deonica biće puštena u javni saobraćaj sa sistemima naplate na putevima do kraja 2017.“ , izjavio je Dušan Mijuk.

Izvođač radova je konzorcijum „Aktor“ i „Terna“, a vrednost radova je 36,22 miliona evra. Deonica autoputa delom prati, a delom se poklapa sa postojećim regionalnim putem. Čine je 4 vozne trake širine 15 m, dve zaustavne širine 5 m, ivične trake, razdelni pojas i bankine.

U zoni naselja Jelašnica grade se i zidovi za zaštitu od buke ukupne dužine skoro 2000m kako bi se smanjila jačina zvuka sa autoputa i njen uticaj na lokalno stanovništvo. Duž ove deonice uređena su i korita reka Studena i Kunovica od skoro 3,500 m, a kao dodatna mera zaštite urađen je savremeni sistem odvodnjavanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com