Ekonomija

U Nišu pola miliona kvadrata nekretnina više za oporezivanje

Prihodi grada Niša od poreza na imovinu biće povećani naredne godine, ali ne povećanjem poreskih stopa i poreskih osnovica, već isključivo povećanjem površine nekretnina koje se oporezuju, istaknuto je na poslednjoj sednici Gradskog veća, na kojoj je utvrdjena osnovica za oporezivanje, odnosno prosečna cena kvadrata nepokretnosti u različitim zonama grada.

Sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju Nina Ilić je naglasila da je od marta do oktobra ove godine utvrdjen porez za novih 550.000 kvadrata nekretnina.

„Oporeziva površina povećana je zahvaljujući projektu koji se sprovodi u celoj zemlji, a u kome učestvuju 54 lokalne samouprave“, izjavila je Ilić.

Prema njenim rečima vlasnici lokala i vlasnici šuma na području grada Niša plaćaće naredne godine isti porez na imovinu, za vlasnike kuća poresko opterećenje biće isto ili nešto manje, a manji porez na imovinu naredne godine plaćaće vlasnici poljoprivrednog zemljišta.

„Prosečna cena kvadrata nepokretnosti koja se koristi kao osnovica za oporezivanje utvrdjuje se na osnovu prometa po svim vrstama nepokretnosti i po svim zonama“, izjavila je Ilić.

Ona je kazala da u ovoj godini nije bilo prodaje šumskog zemljišta na području grada Niša tako da će se za obračun poreza primenjivati osnovica iz 2016. godine, dok će osnovica za oporezivanje lokala u drugoj zoni, u kojoj takodje nije bilo prodaje ni jednog lokala, biti izračuna na osnovu prosečne cene prodaje lokala u prvoj i trećoj zoni. Ilić je podsetila da je u Nišu prošle godine broj zona za oporezivanje povećan sa osam na 11 i da su na taj način porezom na imovinu objektivno opterećeni vlasnici poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com