Izbori 2020Politika

U Nišu Gradska izborna komisija potvrdila 16 lista, od toga dve manjiske

Na lokalnim izborima u Nišu građani će imati prilike da glasaju za jednu od 16 izbornih listi, koliko je potvrdila Gradska izborna komisija.

 

Potvrđene su izborne liste Aleksandar Vučić-Za našu decu, Aleksandar Šapić-Pobeda za Niš, dr Vojislav Šešelj-SRS, Ujedinjena seljačka stranka-Milija Miletić, Ruska Stranka-Milan Krstić, Narodni blok-Iskreno za Niš-general Momir Stojanović, Ivica Dačić-SPS, JS, Dragan Marković Palma.

Na izborima će se naći i grupe građana „Niš moj grad“, pokreta „Metla“, pokreta „Ne damo Niš“, Srpske desnice, Pokreta slobodnih građana, Suverenista (pokreta „Dosta je bilo“), Pokreta za obnovu kraljevine Srbije, Zavetnika i grupe građana „Tolerancija za Niš“.

Predsednica GIK Ljiljana Berić kazala je da samo dve stranke na listi imaju 61 kandidata, koliko odbornika i čini Skupštinu grada Niša.  To su liste Srpske napredne stranke i koalicije okupljene oko SPS. Tri liste imaju dve trećine od tog broja, dok ostali imaju jednu trećinu.

“Od 16 izbornih lista, sedam su koalicije stranaka, četiri samostalne stranke, pet grupe građana i dve manjiske kojima će trebati tri posto glasova da bi imale predstavnike u gradskom parlamentu. Manjinske partije su Ruska stranka i Koalicija “Tolerancija za Niš-Mića Jeftić”, istakla je Berić.

Ona je istakla i da nije prekršen zakon prilikom predaje liste Zavetnika. Berić je objasnila da su oni najavili da će listu predati pet minuta pre isteka roka, odnosno u 23:55.

“Oni su listu predali u 23:57, s tim što su bili u zgradi pre toga i čekali su da parkiraju automobil i da se iznese kutija. Jesu u poslednjem trenutku predali listu, ali nisu posle ponoći” istakla je Berić.

 

Izbori su u Srbiji zakazani za 21. jun. Birači će moći da glasaju za lokalni parlament, biraće i narodne poslanike koji će činiti Skupštinu Srbije. Članovi briačkih odbora moraće da nose maske i rukavice, dok će se ostale mere znati, u zavisnosti od epidemiološke situacije, nekoliko dana pre samih izbora, a Gradska izborna komisija očekuje da će im to dostaviti Krizni štab.

U Nišu će za izbore 21. juna tačno u 7 ujutrubiti otvoreno 176 biračkih mesta, a pravo glasa imaće 231.134 stanovnika.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com