Društvo

Tvrđava kraj Nišave će uskoro ZABLISTATI punim sjajem

Revitalizacija niške Tvrđave upravo traje, ukupno će za radove unutar niških zidina biti izdvojeno blizu sto miliona dinara.

“Projekat revitalizacijr bedema, je projekat koji je odobren Zavodu za zaštitu spomenika i košta 96 miliona” , rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša na godišnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Iako gradonačelnik Niša tvrdi da je projekat dobio Zavod u samom zavodu ne znaju više informacija o samoj rekonstrukciji. Na pitanje kada se očekuje završetak radova u Zavoda kažu da ne znaju.

“Čitava rekonstrukcija ide preko Grada ne ide ništa preko nas. Mi imamo povremeni nadzor na zaštiti bedema. Iako su neke pare stigle to sve ide preko Grada i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kod nas ne”, rekao je za Niške Vesti Goran Radosavljević, arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika.

Foto: Niške Vesti; arhiva

Prva faza renoviranja obuhvata obnovu dela letnje pozornice, o čemu su Niške Vesti pisale i rekonstrukciju sportskih terena u rovovima Tvrđave. Pored same pozornice biće obnovljeno i dečije igralište. Autobuska stanica koja je uz niške zidine biće izmeštena, odlučeno je na gradskom veću još marta lane, o čemu su Niške Vesti pisale.

Trenutno se radi uređenje dela iznad same pozornice, kažu u KLER-u.

“Parterno uređenje dela iznad Letnje pozornice se upravo radi”, rekao je Ivan Petković, zamenik načelnika Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Beogradska kapija a po mnogima, najlepša u niškoj Tvrđavi trenutno je nedostupna zbog cvetne pijace koja se nalazi tu. Čeka se sudska odluka da cvetna pijaca bude izmeštena, kaže gradonačelnik Niša, gostujući u jutarnjem programu TV Zona Plus drugog dana Božića.

“Otvorićemo Tvrđavu sa svih strana. Izmestićemo pijacu čim dudemo u rukama imali sudsko rešenje. Ispostavilo se da to zemljište nije gradsko. Traje upravni postupak pred upravnim sudom, čim budemo imali sudsku odliku odmah počinjemo sa radom. Onda sledi izrada projekta nove Tržnice a otvorićemo – Beogradsku kapiju”, rekao je Bulatović.

Iza čitave priče stoji Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Rok za završetak radova je novembar ove godine, najavljuju zvaničnici.

Bedemi Tvrđave kraj Nišave dugački su više od dve hiljade metara, a pokrivaju  površinu od blizu 23 hektara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com