Foto Video ubodLica Niša

Tvrđavski most večeras u roze povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Narodno pozorište i most kod Tvrđave večeras u bojama "borbe žena".

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na svom Facebook profilu podelila je slike mosta kod Tvrđave i Narodnog pozorišta koji su “obojeni” roze svetlom u znak Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

“Time skrećemo pažnju na značaj ranog otkrivanja raka dojke i važnosti preventivnih pregleda. Podrška našim sugrađankama obolelim od te teške ali izlečive bolesti”, napisala je Sotirovski.

20. MART 2024. – NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart obeležava se u našoj zemlji, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja obolelih žena.

Rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji i jedan je od vodećih uzroka prevremene smrti naših žena i meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca. Najčešći je maligni tumor kod žena u Srbiji i 2021. godine od malignih tumora dojke obolelo je 4447, a umrlo je 1765 žena.

Širenjem svesti o prevenciji rizikofaktora i promenom načina života kod oko 25% do 33% žena može se prevenirati rak dojke pa se zato u okviru obeležavanja ovog dana promovišu bitni faktori za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti na koje možemo uticati a to su fizička aktivnost, pravilna ishrana, umerena konzumacija alkohola i regulacija telesne težine.

Rak dojke se kod znatnog broja žena u Srbiji otkriva kasno. Studije su pokazale da je u Srbiji kod manje od trećine žena (28,4%) dijagnostikovan maligni tumor koji je manji od 2 cm i koji je lokalizovan samo na tkivu dojke.

Skrining kao mera sekundarne prevencije, omogućava ne samo otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi, već i otkrivanje prekanceroznih promena čijim se uklanjanjem sprečava nastanak malignih promena.

Organizovani skrining raka dojke podrazumeva pozivanje i pregled mamografijom (radiografsko snimanje) žena ciljne populacije od 50 do 69 godina jednom na svake dve godine, jer od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.

Preko 90% otkrivenih slučajeva slučajeva raka dojke u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, ima daleko veće šanse za izlečenje i produžetak života nego otkriveni slučajevi bolesti u kasnoj fazi. Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi pored visoke šanse za izlečenje, omogućava i primenu poštednih hiruških intervencija, brži oporavak, smanjene invalidnosti, bolji kvalitet života kao i smanjenje troškova lečenja i indirektnih troškova bolesti.

Foto: Grad Niš

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com