Društvo

TRUPA KNJIŽEVNA BOEMIJA: Pesnici koji slušaju džez

Tek je godinu dana kako Trupa Književna boemija postoji i već je izazvala veliku pažnju javnosti svojim književnim večerima, a nastupaće i na Nišvilu 10.i 11. avgusta na terasi Hidrometeorološke stanice u Tvrđavi.

U dva dana imaće dve književne večeri koje su pretvorili u predstave. Izabrali su poeziju koja je povezana sa muzikom kao nit koja ih je spojila sa festivalom. Scenarija koja prati književne večeri, ovu trupu čine prepoznatljivom i drugačijom od svih drugih. Od običnog okupljanja ljubitelja poezije oni prave pozorišnu iluziju.

Foto: Niške Vesti

“Na Nišvilu smo se našli zahvaljujući Daliboru Popoviću Popu koji je prepoznao ono što radimo obzirom na to da naše književne večeri nisu kao druge jer poeziju koju čitamo povezujemo i od toga pravimo priču”, objašnjava članica Trupe Natalija Pejčev, student srbistike.

“On nas je pozvao, a obzirom na to da nastupamo dve večeri predstavićemo dve zbirke. Prvo veče  biće posvećeno niškoj roken rol poezije i u pitanju je zbirka pesama koju je objavio Željko Mitić. Druge večeri ćemo predstaviti isto njegovu zbirku koja se tiče njujorške poezije 20 veka. Sa nama su i kolege, gitariste, koji će spojiti poeziju sa muzikom mada je to već učinjeno izborom samih pesama”.

Natalija dodaje da je poziv da učestvuju na Nišvilu velika čast za jednu ovako mladu trupu.

“Do sada smo nastupali samo za našu dušu, za naše prijatelje i neke ljude koji su,tek usput, čuli za nas. Ovo sada je nešto sasvim drugačije, daleko ozbiljnije. Festival je svetskog karaktera, razlikuje se od svih festival u ovom delu Evrope, a mi smo u prilici da pokažemo nešto što do sada nije viđeno”.

Mladi zaljubljenici u poeziju kažu da su se na poseban pripremali za publiku Nišvila.

Foto: Niške Vesti

“Birali smo poeziju koja se čita sa posebnim ritmom i to je spoj sa muzikom. Muzika u sebi sadrži ritam, a mi poaziju, takođe, čitamo u nekom ritmu. Upravo zbog toga i biramo one pesme koje nemaju klasičan stih, metriku na koju smo navikli, rimu. Biramo uvek apstraktnu poeziju i na apstraktan način je vežemo za muziku”, kaže Natalija.

Kako će sve izgledati pokazaće uživo, ali obećavaju da će biti dinamično.

“Dinamiku postižemo tako što svako od nas ne čita sam jednu pesmu.Pesme su povezane  u priču, delimo ih, čitamo po strofama, čitamo svi zajedno u jedan glas. Budući da je stejdž otvoren svako može da zastane i čuje bar deo onoga što nudimo, a ako nečiju pažnju zadržimo sve vreme, biće to veliki uspeh za nas”, dodaje Natalija.

Trupa Književna boemija je nastala na inicijativu studenata srbistike sa Filozofskog fakulteta. Prema rečima studenata iz Trupe, osnovni cilj sa kojim su krenuli u ovu avanturu bio je da podstaknu mlade da se vrate čitanju poezije, ili, kako oni to vole da kažu, da čitanje vrate u modu.

“Počeli smo skromno, sve se polako pročulo, pa su nam se, u međuvremenu, pridružile i kolege sa nekih drugih fakulteta”, kaže Marina Nikolić, student srbistike. “Za sada su pojačanja sa Pravnog i Elektronskog fakulteta. Inače, u Trupi  nas ima 15 plus- minus jedan manje, a koliko će nas biti na sceni zavisi od toga šta smo pripremili, koliko je to zahtevna, pa i koliko nam je prostora na raspolaganju”.

Aleksandra Matić, student  srbistike priznaje da je u svakom poslu najvažnija ljubav, pa i u čitanju poezije. Da bi uspeh bio veći doda se malo i “začina”.

Foto: Niške Vesti

“Važne su i ideje koje imamo. Svako veče nam je bilo drugačije. Na Dan muzike čitamo tekstove pesama kao poeziju, na Dan ljubavi čitamo neljubavne pesme. Radimo to u svakom prostoru, u nečijem dvorištu, pravimo od scene kafanu, a ljubitelji poezije nas poznaju i po tome sto je čitamo na jednoj nozi”, priča Aleksandra.

Oni ne drže klasične književne večeri, ne biraju samo jednog pesnika, ne drže se pravila koja postoje, recituju i pop i rok pesme “jer i među njima ima sjajnih stihova”, kažu. Čirahu Branka Miljkovića na svoj način, a likove iz pesama Radeta Drainca oživljavaju kostimima koji predstavljaj te likove sa kojima se pesnik sretao. Rade uvek  sve iznova, sa novim idejama.

“Izvukli smo pesme, pre svega, koje se nama sviđaju, koje su nama značajne i dopadaju nam se zbog forme ili nekog motiva. U retkim situacijama se odlučujemo samo za jednog pesnika, bilo da je domaći ili strani. Uglavnom skupimo sve što nam se dopada i to uklopimo u jedan scenarijo, pa naše kniževne večeri liče na predstave. Tako smo krenule, a onda su se rađale nove ideje. Radili smo u i dva glasa, na jednoj nozi, uz muziku. To je postalo zanimljivo i učinilo nas prepoznatljivim”, naglašava Natalija  Pejčev.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com