Društvo

Tribina: Herojska 549. brigada u odbrani naroda i države

Tribina pod nazivom ,,549. motorizovana brigada u odbrani naroda i države 1998/99″ biće održana u maloj sali Doma Vojske u Nišu 10. oktobra sa početkom u 18 sati.

Svedočenja i diskusije o protivterorističkim operacijama u Metohiji i na samoj državnoj granici sa Albanijom tokom 1998. godine, kao i sprečavanje kopnene agresije preko planine Paštrik 1999. godine u združenoj operaciji terorista i NATO snaga pod nazivom ,,shigjeta“ (strela) iznosiće tadašnji komandant 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić, tadašnji načelnik štaba brigade general u penziji Stojan Konjikovac i tadašnji vojnici na redovnom služenju vojnog roka.

Ulaz je slobodan.

Cilj tribine je demistifikovanje borbi koje je Prizrenska brigada vodila protiv albanskog terorizma u svojoj zoni odgovornosti, a radi zaštite naroda i materijalnih dobara tokom 1998. godine i upoznavanje javnosti sa bitkom na Paštriku u operaciji ,,strela“ tj. bitkom svih bitaka, u kojoj se brigada samostalno suprostavila pokušaju kopnene agresije zajedničkih snaga terorista, regularne Albanske vojske i NATO snaga preko planine Paštrik i karaule Gorožup, kažu organizatori tribine.

„Ova bitka na Paštriku ostaće upamćena po tome što je neprijatelj u njoj upotrebio sve sa čime je raspolagao – od pešadijskog naoružanja, artiljerije, sve do borbenih helikoptera ,,apač“ i strategijskih bombardera, aviona tipa B-52 i B-1. Jedina brigada, konkretno jedan njen deo, koji je 24 puta  bombardovan ,,tepih“ bombama. Nažalost, u odbrani naroda i države, svoje živote su dali 79 pripadnika 549. motorizovane brigade. Zajedno sa 125. motorizovanom brigadom iz Kosovske Mitrovice i 37. motorizovanom brigadom iz Raške, 549. motorizovana brigada iz Prizrena je odlikovana ordenom Narodnog Heroja 16. juna 1999. godine“, kaže niški istoričar Mladen Stanković.

„Herojska 549. brigada je jedina brigada koja nema spomen obeležje ni spomen sobu. Zaslužila i zadužila!“, stoji u pozivu za ovu tribinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com