Društvo

Tri naučnika sa Univerziteta u Nišu među svetskom elitom

Tri naučnika Univerziteta u Nišu nalaze se među najcitiranijim naučnicima sveta. Na listi od 100.000 naučnika nalazi se Slaviša Trajković, redovni profesor Gradjevinsko-arhitektonskog fakulteta rangiran kao sedmi, Vlada Veljović, dopisni član SANU, redovni profesor Tehnološkog fakulteta rangiran kao jedanaesti i Goran Bjelaković, redovni profesor Medicinskog fakulteta rangiran kao trinaesti naučnik iz Srbije.

Grupa istraživača sa Stanford univerziteta predstavila je u časopisu PLOS Biology rezultate višegodišnjeg istraživačkog projekta u okviru kojeg je izvršena evaluacija blizu sedam miliona svetskih istraživača.

Autori rada su, na osnovu citiranosti u 2017. godini, formirali javno dostupnu bazu 100.000 najcitiranijih svetskih istraživača, u kojoj se nalazi 21 naučnik iz Srbije.

Prema ovoj bazi Slaviša Trajković i Vlada Veljković spadaju u 1% najznačajnijih svetskih naučnika medju 6.880.389 rangiranih istraživača, saopštio je Centar za održivi i prostorni razvoj.

Radi se o dosad najsveobuhvatnijoj analizi naučnih rezultata u svetu. Podaci o radovima i citiranosti su korišćeni iz indeksne baze SCOPUS.

Naučnici su rangirani na osnovu više kriterijuma. Nova metodologija rangiranja se zasniva na vrednosti kompozitnog indikatora (c) koji zavisi od ukupnog broja citata, Hiršovog h indeksa, Šrajberovog hm indeksa koji modifikuje h indeks zbog koautorstva, broja citata koje ima istraživač na samostalnim radovima, broja citata radova na kojima je istraživač jedini ili prvi autor i broja citata radova na kojima je istraživač jedini, prvi ili poslednji autor.

Na taj način vodi se računa o broju autora na radu i kažnjava se pojava veštačkog podizanja ukupnog broja citata, kao što je veliki broj autocitata i međusobno citiranje povezanih saradnika i kolega.

Predložena metodologija predstavlja važan putokaz akademskoj zajednici u procesu evaluacije istraživača. Očekuje se veliko korišćenje ove metodologije širom sveta, zbog dosad najsveobuhvatnije analize naučnih rezultata, kao i zbog ogromnog ugleda institucije koja stoji iza nje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com