Ekonomija

Trećina građana Srbije jedva sastavlja kraj s krajem

Čak 33 odsto stanovništva Srbije ima subjektivan osećaj da teško sastavlja kraj sa krajem, dok U Evropi taj osećaj ima njih 10 odsto.

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija (EMPS) poziva  se na najnovije podatke o riziku od siromaštva u Srbiji koje je u martu ove godine objavio Republički zavod za statistiku na osnovu Ankete o prihodima i životnom standardu (SILC) iz 2015. godine, po kojima se u Srbiji u riziku od siromaštva nalazi 25,4 odsto stanovnika.

Podaci Eurostata govore da je ovo znatno više od stope u EU koja iznosi 17,3 odsto. Ovako visoku stopu rizika od siromaštva ima i Rumunija, a nešto nižu, oko 22 odsto imaju  Bugarska, Grčka i Španija.

Prag rizika od siromaštva (relativna linija siromaštva) u 2015. godini je iznosio 14.920,00 dinara mesečno za jednočlano domaćinstvo.

Za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece starosti do 14 godina prag rizika od siromaštva je iznosio 31.332,20 dinara, tj. za četvoročlana domaćinstva koja su imala mesečne prihode veće od ovog iznosa se smatralo da nisu u riziku od siromaštva.

U periodu negativnog demografskog rasta i konstantno niske stope nataliteta, EMPS ističe da su rizikom od siromaštva posebno pogođena deca i mladi.

Ova organizacija konstatuje da se u Srbiji poslednjih nekoliko godina gotovo ništa nije promenilo u politici smanjenja siromaštva i nejednakosti.

EMPS poziva Vladu Srbije, nadležna ministarstva i druge relevantne organe javne uprave da smanjenje siromaštva postave kao prioritetni cilj u sve razvojne strategije, kao i da hitno unaprede politike zapošljavanja i socijalne zaštite i njihovu primenu, kako bi se sprečilo dalje osiromašenje građana i ostvario održiv razvoj po meri čoveka.

Izvor: svevesti.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com