Kolumna

Treba živeti, ništa nije unapred izgubljeno…

Na kraju svih onih komplikovanih, nalaze se one sasvim jednostavne stvari.

Kao što se na kraju bezizlaznih noćnih košmara nalazi bistro i bezbedno jutro, tako se na kraju većine tunela u našim životima nalazi zrak svetlosti i tračak nade.

Jer, ništa nije unapred izgubljeno, dok god imamo snagu za borbu, dok god se ne predamo. Tako da smo (u suštini), manje – više, ipak sami krivi za svoje životne poraze i pobede.

Od našeg životnog stava zavisi kako ćemo proći sudbinsko šibanje i iskušenja. Njih je, znamo, nemoguće izbeći, ali je definitivno moguće proći mnogo bolje i bezbolnije, samo ako razumemo bar neki od osnovnih zakona uspešnog preživljavanja.

I pritom ne moramo da budemo ni lukavi, ni pokvareni, ni sebični, čak ni agresivni, da bismo lepo i spokojno sve svoje još nam preostale godine. Ako umemo da proživimo, punim plućima, do kraja sve svoje godine, mesece, nedelje, dane, minute, čak i sekunde – onda našoj radosti neće biti kraja.

I sve će se, kao u bajkama, završiti priželjkivanim hepiendom.

Dakle, zapamtite, jednom zauvek, naša sreća ne zavisi presudno od našeg uspeha, od toga šta ko misli o nama, ne zavisi od toga koliko imamo stečenih dobara, čak ni od našeg privatnog zivota.

SVE ZAVISI, PRVENSTVENO I NAJVIŠE, OD NAŠEG ŽIVOTNOG STAVA

Sve je u vezi sa našim stavom prema životu. Jer, ako budemo naučili da razlikujemo ŽIVOT od životarenja, od preživljavanja i već odavno i non stop opevane “krađe Božjih dana”, onda smo na početku puta ka spoznaji smisla našeg boravka na planeti.

Dakle, dobro se preispitajte: koliko ste vremena ZAISTA ŽIVELI, prošlih, recimo, nedelju dana. Ako odbijete sve drhtavice, jurnjave, sva čekanja, sve strepnje pred onim sutra i sve brige zbog onog juče, sve pretrpljene tuge i razočarenja, sve noći bez snova i sve snove bez radosti – šta Vam je ostalo na kraju …… I tako Vam pravo u nepovrat odlaze najbolje i najlepše godine zivota, one zbog kojih će vam, kad-tad, biti žao (onda kada će teško više išta moći da se učini i popravi).

Izgovorite, sami sebi, kao mantru: “Jedan je život. I zato imam pravo samo na lepe misli, dobre ljude” I nedajte se. Ne dopustite da Vas ubede da Vi kao “morate nešto za njih”, a oni opet, kao “ništa ne moraju za Vas”. E, pa ne dajte da bude tako. Izborite se sa “prijateljskim” parazitima i energetskim vampirima, raskrčite sebi put kojim treba da prođete na svom putu ka budućnosti.

Ne dopustite da Vas lako odbijaju, a da onda kad Vi to isto uradite njima – prave Svetsku tragediju. Setite se, DA NIKO NIJE OVLAŠTEN DA VAS TERA DA RADITE ONO ŠTO NE ŽELITE. I budite spremni da podnesete sve konsekvence vaših postupaka i izbora.

Oslobodite se i počnite. Borite se za svoje mesto pod Suncem za svoje parče sudbine, da i to VAŠE, ne bi li postalo plen nečije nezajažljive pohlepe. Bolje da istrpite malo sada, nego kasnije da plaćate mnogo veću cenu Vaše popustljivosti.

NIŠTA SE NA SVETU NE DOBIJA BEZ BORBE, ali zato plodovi dobre borbe mogu da budu isceljujući lek za Vaš um, telo i dušu …… Treba živeti …..

Autor:
Novaković Č. Milan
milan-novakovic

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com