DruštvoStari Niš

Telegram koji je promenio istoriju: Pašić pre 107 godina u Nišu primio telegram o objavi rata

Polaganjem venaca na spomen – ploči Univerziteta u Nišu, obeleženo je 107 godina od početka Prvog svetskog rata. Austro-Ugarska je objavila rat čitavoj Srbiji. Objavom rata počeo je Prvi svetski rat. Vence je položilo Kolo srpskih sestara, Udruženje Potomaka ratnika Srbije 1912- 1920 i Grad Niš.

Predsednik Vlade Srbije Nikola Pašić primio je telegram 28. jula 1914. godine u hotelu “Evropa” u Nišu. Beograd je iste večeri bio bombardovan.

Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara, istakla je da bi građani trebalo da pamte svoju istoriju, ali i da teže budućnosti.

„Kolo srpskih sestara neguje sećanje na te plemenite ljude i borce. Kolo Srpskih sestara je 1903. godine osnovala Nadežda Petrović, a za prvi svetski rat je već bilo obučeno 3000 bolničarki. Ne smemo zaboraviti mnoge naše ratnike. Kolo Srpskih sestra planira da sledeće godine povede 5200 mladih ljudi na Kajmakčalan, upravo tamo gde je 5200 mladića poginulo. Da se poklonimo kostima onih kojih žive u nama, ne samo u Nišlijama, nego u svim Srbima“, izjavila je Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara za Niš.

Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. grada Niša, podsetio je da je Srbija, srazmerno broju stanovnika, u Prvom svetskom ratu podnela najveće žrtve.

Foto: Niske Vesti

„U sadašnjoj zgradi Univerziteta u Nišu bilo je sedište i kabinet tadašnjeg premijera Nikole Pašića. Niš je tada bio sedište tadašnje Srbije, za razliku od vrhovne komande čije je sedište iz Beograda bilo premešteno u Kragujevac, ovde je bila kompletna Vlada sa kraljem na čelu. Ultimatum koji je bio postavljen Srbiji od strane jedne velike sile, kakve je tada bila Austro – Ugarska je nezabeležen. Ultimatumom su želeli da anektuju pored Bosne, koju nije smela da anektuje i Srbiju i zavlada i ovim delom Balkana, Branislav Radovanović, Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912-1920 grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com