Ekonomija

Tehnološkim viškovima po 200.000 dinara za pokretanje biznisa

Radnici koji su proglašeni tehnološkim viškovima od sledeće godine će moći da dobiju od 200.000 dinara za pokretanje biznisa, saopštili su Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije.

Prema Akcionom planu zapošljavanja za 2017. godinu, a koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da za aktivne mere zapošljavanja bude izdvojeno 2,8 milijardi dinara.

nsz

„Naredne godine proglašeni tehnološki viškovi će moći da dobiju po 200.000 dinara za pokretanje posla. Ako se udruže sa ljudima koji su na isti način ostali bez posla, moći će svako od njih da dobije tu sumu, a ako dokažu da su u posao uložili i deo otpremnine, sleduje im i dodatna novčana stimulacija“, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Podsetimo, država je ove godine izdvojila 16 milijardi dinara za pomoć pokretanju biznisa, od čega je 4,4 milijarde nepovratno.

Na taj načinu 2016. godini registrovano je 17.000 novih firmi, odnosno to je razlika između novootvorenih i ugašenih firmi.

Akcioni plan zapošljavnja za 2017. godinu

U 2017. godini prioritet će biti poboljšanje uslova na tržištu rada i unapređenje institucija tržišta rada, podsticanje zapošljavanja i uključivanja osoba koje teže mogu naći zaposlenje na tržište rada i podrška regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja, unapređenje kvaliteta radne snage i ulaganje u ljudski kapital.

To znači da je Akcionim planom zapošljavanja za sledeću godinu predviđeno uvođenje novih kategorija sa statusom osoba koje teže dolaze do posla: deca palih boraca starosti do 30 godina, osobe do 30 godina starosti sa statusom dece bez roditeljskog staranja, žrtve trgovine ljudima i žrtve porodičnog nasilja, kao i posebno označavanje dugoročno nezaposlenih koji traže posao duže od 18 meseci.

Povećan je broj programa za koje će se u 2017. godini odobravati učešće u finansiranju i to programa javnih radova, stručne prakse, sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovane, subvencija za samozapošljavanje, subvencija za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorija “teže zapošljivih”.

„U skladu Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2017. godinu, biće data veća sloboda lokalnim samoupravama u prilagođavanju sufinansiranih programa i mera aktivne politike zapošljavanja potrebama lokalnih tržišta rada”, rekli su u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Nacionalna služba za zapošljavanje sledeće godine za programe samozapošljavanja očekuje iz budžeta 2,8 milijardi dinara, kao i ove godine, a od lokalnih zajednica 700 miliona, dok je za zapošljavanje invalida predviđeno 550 miliona dinara.

logo_zaposljavanje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com