(VIDEO) Svrljižani očekuju 100.000 ljudi na ovogodišnjoj Belmužijadi: Bugari već najavili dolazak
Za tri dana potroši se 10 tona sira, a domaćini iz Svrljiga tvrde da je od njihovog sira najbolji belmuž

Svrljig je spreman za Belmužijadu, koja se ove godine održava osamnaesti put.
Recept za pripremu belmuža: Popularni Belmuž se priprema od mladog kravljeg sira i pšeničnog ili kukuruznog brašna. Domaćin i majstor belmuža Nenad Živić, ističe da je belmuž ipak najbolji kada se koristi svrljiški sir.
„Belmuž daje snagu i narod ga još naziva „svrljiška vijagra“, ne bih da objašnjavam zašto“, rekao je kroz smeh Živić koji navodi potupak pripreme.

Mladi kravlji sir se prvo otopi na umerenoj vatri, onda se dodaje pšenično ili kukuruzno brašno dok se ne dobije gusta smesa. Treba prepoznati kada je on zaista spreman, jer su u pitanju finese a to pravi majstori belmuža dobro znaju.
„Za Belmužijadu je spremno oko 600-700 kg sira. Bude nekad naporno jer je potrebno puno truda i ima puno posla. Nije nam teško jer je belmuž, naša tradicija, naša lična karta“.
„Očekujemo goste iz čitavog regiona a dolazak su potvrdili naši već višegodišnji prijatelji iz Bugarske koji dolaze preko nekoliko agencija a biće ih nekoliko stotina“, rekao je za Niške Vesti predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, koji tvrdi da je Svrljig nikad spremniji za trodnevnu feštu koja će ove godine imati svoje „punoletsvo“.
Marković kaže da je Svrljig ranije bio poznat po jagnjetu i siru, ali je sada belmuž postao simbol ovog mesta i manifestacija u čast ovog jela.

„Petak je rezervisan za koncert Bobana Zdravkovića, subota za Draganu Mirković, a nedelja za Zoranu Mićanović. Pozivamo sve ljude iz Niša i okoline da dođu u Svrljig, da probaju ako nisu belmuž, da dožive naše gostoprimstvo i da vide zašto je Belmužijada najposebnija manifestacija u Srbiji“, kaže Marković.
Belmužijada je važna da se održi i neguje tradicija ali ona ima i ekonomsku težinu i jak turistički karakter, jer kroz popularno Pastirište svake godine prođe i do 100 hiljada ljudi.
„Kad ljudi dođu na Belmužijadu oni i obiđu neke od naših turističkih atrakcija i prelepih predela. Ovo je poziv za sve da posete prelepu Niševačku klisuru i naše popularne pečine, koje maju i veliki istorijski značaj“, rekao je Marković.

Belmužijada u Svrljigu se održava od 2. do 4. avgusta, preko dana se nadmeću foklorna društva, majstori u spremanju belmuža a uveče su koncerti.
@niskevesti.rs Recept za pravljenje belmuža? Evo odmah! #svrljig #belmužijada2024 #draganamirković #leto #capcuttutorial ♬ original sound – Niške Vesti
Ovaj tekst je deo projekta “Neistražen kulturno-istorijski biser Svrljiga – Niševačka klisura”, koji je sufinansiran od Opštine Svrljig na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja u 2024. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.