Društvo

Ono što (možda) niste znali o najvećem bioskopu na otvorenom

Letnja pozornica sastavni je deo Filmskih susreta više od pola veka. U ovom, 58. izdanju, treba se podsetiti da samo jedne godine, u doba korone, Festival nije bio održan u drevnoj Niškoj tvrđavi.

Najveći bioskop na otvorenom u Srbiji ima kapacitet tri hiljade sedećih mesta i stotinak za stajanje.

Na početku druge polovine 20. veka Niš, izuzev na Gradskom stadionu, nije imao prostor za manifestacije sa velikim brojem posetilaca i izvođača.

Zbog toga je doneta odluka da se izgradi Letnja pozornica i tako obezbedi prostor za izvođenje kulturnih sadržaja u letnjem periodu.

Letnja pozornica sagrađena 1959. godine, u delu tvrđave koji je prvobitno bio predviđen za veliku vojnu kasarnu. Radovi su izvedeni po projektu arhitekte Grigorija Samojlova, u betonu, kamenu i drvetu.

Specifična arhitektonska građevina izvedena je tako da je optimalnim iskorišćenjem kamenih zidina Niške tvrđave ostvaren sklad sa postojećom konfiguracijom terena. Duboko ukopana, zatvorena bina i amfiteatar velike zapremine, stvorio je i dobre akustičke efekte.

Letnja pozornica obnovljena je 2017. godine, kada su fiksirane stolice zamenjene funkcionalnijim sklapajućim sedištima, a bina je obnovljena u skladu sa savremenim zahtevima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Šteta što nema sluha za izradu montazno- demontažnog krova da bi pozornica bila u funkciji i kada pada kiša. Koliko znam, dva puta je radjen idejni projekat, podelile nagrade i tu se stalo. Ali naše je pravilo: pritrpite se i ćutite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com