Kultura

Svetska premijera: Izložba jednog od najvećih slikara današnjice u Nišu

 

Američki slikar slovačkog porekla Adolf Benca, predstaviće svoj rad na izložbi u Nišu, prvi put u u ovom obimu – publika će moći da vidi 80 dela iz raznih ciklusa njegovog stvaralaštva, te organizatori postavku već najavljuju kao svetsku premijeru u Nišu.

Izložba će svečano biti otvorena u subotu, 4. februara, u 18.30 h, u Oficirskom domu, i trajaće do kraja februara.

Dacan Mitić, kolekcionar i predstavnik Akademije Adolfa Bence u Bratislavi, kaže da Bencu najšečće nazivaju Rembrantom i Mikelandjelom svog doba, jer ima iste reference kao ova dvojica velikana.

“Svetska kritika ga poredi i sa Munkom”, kaže Mitić.

Najvredniji je živi slikar, jer je do sada naslikao preko 14 hiljada dela. Njegove slike su izuzetno tražene, poseduju ih kolekcionari širom sveta, najviše u Americi i Japanu, a vrednost dela ide od 1.800 dolara za crtež, do vrtoglavih deset do 15 miliona dolara za slike većih razmera, jer on slika platna dužine i do 6 metara.

“Procedura je bila velika i teška, vezano za dozvole, odobrenja Ministarstva kulture Slovačke, i prelsaske granica, slike su putovale dva dana, i sada su u Nišu, na zadovoljstvo svih ljubitelja umetnosti,” kaže Dacan Mitić.

Dacan Mitić ističe da je on, kao rodjeni Nišlija, uradio sve kako bu Bencine slike prvi put u ovako velikom broju stigle baš u Niš.

Izložbu organizuje Društvo arhitekata Niš uz podršku Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com