Merošina

Sve više obolelih od malih boginja u zdravstvu, ovo su mere koje razmatra država

Autor: Ivana Anđelković, izvor Blic

Srbija razmatra nabavku dodatnih količina vakcina protiv malih boginja i vakcinaciju svih lekara i medicinskih sestara zbog toga što u ovom trenutku među zdravstvenim radnicima ima dosta obolelih od te zarazne bolesti.

U Srbiji je za nešto više od tri i po meseca registrovano 1.227 slučajeva obolelih od malih boginja, a sada se razmatra nabavka dodatnih količina vakcina jer je sve više zaraženih i među zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

To je jako značajna protivepidemijska mera i u narednom periodu se razmatra i gleda kako da se nabavi dodatna količina vakcina da bi se naši osetljivi zdravstveni radnici, koji su direktno izloženi u kontaktu sa bolesnicima zaštitili“- rekla je za “Blic” Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje “Batut”.

I prema rečima epidemiologa Predraga Kona, to jeste preporuka u ovakvim situacijama, a dodao je i da ni po koju cenu ne bi trebalo odgađati pomeranje granice za vakcinaciju dece do 18 godina.

Od proglašenja epidemije malih boginja na teritoriji Srbije u Nišu je znatno veći broj dece koja su primila MMR vakcinu. Tako je na kraju 2017. godine izvršenje bilo 120 odsto i revakcinacije od 98 odsto”- kaže za „Blic“ doktorka Snežana Zdravković, načelnik pedijatrije Doma zdravlja u Nišu.

Kolektivni imunitet

Redovno sprovodimo mere pojačanog epidemiološkog nadzora, vršimo redovnu reviziju kartoteka i pozivamo roditelje nevakcinisane dece. I ovom prilikom apelujemo na roditelje da se odazivaju pozivima za vakcinaciju njihove dece zato što je to jedina moguća zaštita i prevencija određenih zaraznih bolesti. Postizanjem kolektivnog imuniteta od 95 odsto smanjujemo mogućnost izbijanja novih epidemija u narednom periodu“- dodaje doktorka Zdravković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com