Društvo

Sve je više studenata sa hendikepom koji upisuju fakultete

Udruženje studenata sa hendikepom je organizovalo redionicu za svoje članove čiji je osnovni cilj bio, pre svega,druženje. Tom prilikom je istaknuto da studentima sa hendikepom najveći problem predstavljaju arhitektonske barijere u gradu ali i u visokoškolskim ustanovama gde slušaju nastavu, dok na fakultetima profesori imaju razumevanja za njih, a to mogu da kažu i za svoje kolege. Radionici je prisustvovala i gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.

„Za vreme studiranja nisam nailazio na veće probleme, osim što sam morao da savladam arhitektonske barijere. Završio sam Ekonomski fakultet i zaista sam imao problema sa velikim brojem stepenica“, kaže Ivan Ilić, saradnik Udruženja studenata sa hendikepom. „Malo je teže bilo odlaziti na predavanje u vreme zimskih meseci zbog, i inače, loših vremenskih uslova. Drugo je sve bilo u redu, posebno kada se radi o odnosu koji su prema meni imali profesori ili kolege. Svi su se maksimalno trudili da nam olakšaju studije“.

Tijana Đorđević Ilić

Niško Udruženje studenata sa hendikepom ima oko sto članova od kojih su njih tridesetoro na studijama. Prema rečima Ivana Ilića, danas su studenti sa hendikepom ohrabreni kada se radi o nastavku školovanja na visokoškolskim ustanovama.

„U vreme kada sam ja studirao, a to i nije bilo tako davno, u celoj Srbiji je bilo desetak studenata sa hedikepom, a sada ih samo na niškim fakultetima ima tridesetak“, kaže Ilić.

Radionicu je održala profesor dr Jelisaveta Todorović sa Filozofskog fakulteta u Nišu, a na temu povezivanja poezije i osećanja. Temu je pažljivo odabrala budući da je na radionici bilo i nekoliko studenata koji se bave pisanjem poezije.

„Poezija služi da na jedan simboličan način izrazimo svu dubinu osećanja koje nisimo“, kaže profesorka dr Jelisaveta Todorović. „Ako krenemo od jednog takvog stimulusa, razigraćemo maštu i pokrenuti otvorenost u komunikaciji. Izabrala sam pesme Duška Trifunovića koje govore o ljubavi,o samoći, patnji, radosti, kako bismo videli kako izlazimo na kraj sa tim emocijama“.

Njen izbor pesama nije bio slučajan jer kaže da se mladi sa hendikepom nose sa jakim osećanjima koja mogu da ih sputaju u njihovom napredovanju, a to može da ih odvede u izolaciju.

Jasmina Barać Perović

Niško Udruženje studenata sa hendikepom, pored rada na otklanjanju arhitektonskih barijera, dosta pažnje poklanja i uključivanju svojih članova i ostalih studenata u svakodnevni život i dešavanja u gradu. Često organizuje razne aktivnosti za svoje članove, a ova radionica je jedna od njih. Udruženje je poznato i po tome što za svoje članove organizuje i kurseve stranih jezika u zavisnosti za koji jezik se oni opredele, mada se uglavnom radi o engleskom.

„Ovom prilikom bih pozvala sve studente sa hendikepom da u utorak budu gosti niškog Univerziteta gde će Američka ambasada predstaviti svoje programe za stipendiranje upravo ovih studenata. To je odlična prilika za njih, ne samo da usavrše svoje znanje na nekom američkom univerzitteu već i da odu i vide Ameriku“, kaže Jasmina Barać Perović, predsednica Udruženja studenata sa hendikepom.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com