Društvo

Kako do obrazovanja po meri svih?

Niško udruženje studenata sa hendikepom realizuje projekat “Obrazovanje za bolju budućnost”. Cilj projekta je informisanje mladih sa hendikepom o pristupačnosti fakulteta, o dostupnim servisima podrške, kao i dodatno informisanje nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama u Nišavskom okrugu o pristupu učenicima sa hendikepom i upotrebi savremenih tehnoloških dostignuća u nastavi sa decom koja imaju neki oblik invaliditeta.

U okviru ovog projekta od jula do kraja novembra meseca organizuju se info sesije na kojima sa mladima sa hendikepom uzrasta od 15 do 20 godina predstavnici udruženja razgovaraju o temama važnim za njihovo obrazovanje, upoznaju ih sa postojećim servisima podrške u lokalnoj zajednici. Takođe, kako bi pružili podršku nastavnicima u njihovom radu sa učenicima sa invaliditetom u okviru ovog projekta organizuju se i radionice na kojima će se razmeniti informacije o najvećim izazovima u procesu inkluzivnog obrazovanja, biti predstavljena pristupačna didaktička sredstva i asistivne tehnologije koje olakšavaju proces učenja i usvajanja gradiva. Planirano je da kroz radionice prođe oko 50 nastavnika, psihologa i pedagoga iz osnovnih i srednjih škola u Nišu, Aleksincu i Doljevcu.

„Želimo da naše radionice budu što praktičnije i da nastavnici dobiju konkretne smernice i alate koje će moći da primene u nastavi. Upravo zbog toga ćemo na našim radionicama imati i goste, nastavnike sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom kojoj je potrebna dodatna podrška, sportiste sa invaliditetom i predstavnike sportskih klubova u kojima treniraju osobe sa invaliditetom i same osobe sa invaliditetom koje su u ulozi profesora, a sve sa ciljem da učesnici čuju iskustva iz prve ruke koja će moći da primene u svom direktnom radu sa učenicima”, kaže Marija Milanović, psihološkinja angažovana na projektu.

“Na svakoj radionici posebno ćemo se fokusirati na nastavnike iz određene grupe predmeta kako bi mogli da odgovorimo na njihova pitanja koja se specifično odnose na sprovođenje nastavnog procesa iz određene grupe predmeta. Tako ćemo imati posebno radionice za nastavnike fizičkog vaspitanja, za nastavnike jezika, nastavnike predmeta iz oblasti umetnosti, društvenih i prirodnih nauka”, dodala je.

U zavisnosti od epidemijske situacije radionice će biti održane online ili u prostorijama škola, a na završetku projekta predviđena je i konferencija na kojoj će biti predstavljeni ostvareni rezultati.

Realizaciju ovog projekta, koji je osmislila Jasmina Barać Perović, a realizuje Udruženje studenata sa hendikepom, finansijski je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com