DruštvoZdravlje i zdrav život

Svaki treći stanovnik Srbije je aktivni pušač

U Srbiji je svaki treći odrasli stanovnik aktivni pušač, što znači da duvan upotrebljava svakog dana i to je podatak koji zvuči alarmantno. Posebno zabrinjavajuće deluje to da je među pušačima sve više mladih osoba, odnosno đaka i da podjednako cigarete konzumiraju kako devojčice tako i dečaci. To su samo neki od podataka koji su mogli da se čuju u EU kutku gde su danas, povodom  obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Institut za javno zdravlje Niš, Centar za promociju zdravlja, Sekretarijat za omladinu i sport Grada Niša i Eu Info kutak organizovali obuku studenata medicine i farmacije za samostalni zdravstveno-vaspitni rad u oblasti prevencije pušenja.

Obuku je pohađalo 30 studenata, a  nakon obuke, studenti će moći da sprovode edukaciju mladih u oblasti prevencije pušenja. Ovim podacima potrebno je dodati i to  da  pušenje prouzrokuje hiljadu smrti godišnje, rekareacija i bavljenje sportom praktično su nemogući  ako je neko pušač, u duvanskom dimu ima više od 4000 jedinjenja od kojih se za najmanje 40 pouzdano zna da su uzročnici raka

“Nacionalni dan bez duvanskog dima je samo jedan od razloga da se bavimo  jednom jako važnom temom i jednim od najvećih javnozdravstvenih problema u Srbiji a to je upotreba  duvana”, kaže mr sci Čedomir Šagrić. “U Srbiji koja ima sedam i po miliona stanovnika, dva i po miliona su  aktivni, svakodnevni pušači. Tu se misli na odrasle osobe. Kada ovo imamo u vidu, onda je jasno da smo suočeni sa velikim problemom zbog toga što iz korišćenja duvana prositiče veliki broj hroničnih bolesti koje odnose veliki broj života.  Zbog toga je važna borba društva da se smanji broj pušača, ali je to dugotrajan process i zahteva puno vremena i angažovanja”.

On ističe da je šteta zbog upotrebe duvana je nemerljiva.

“Ako u jednoj porodici imate dvoje, troje pušača, u situaciji gde mi imamo velika ekonomska opterećenja kao društvo, sama računica pokazuje koliki su ti ekonomski troškovi. Pre ekonomskih troškova su posledice  koje su dramatične za svakog pojedinca iz tog razloga što ta serija  supstanci koja se nalazi u duvanskom dimu bukvalno pogađa svaki sistem u organizmu”.

Šagrić dodaje da je jako zabrinjavajući podatak da je među pušačima sve više školske dece.

“Veliki je broj mladih učenika koji su u problemu, odnosno u bolesti zavisnosti kakva je korišćenje duvana, a to je 11 procenata. Ta slika je ista i kod dečaka o kod devojčica”.

Ako želimo  da smanjimo broj pušača mora da se donese zakon koji će značiti  zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorima, uključujući i kafiće i to, dokazano je, daje dobre rezultate.

“Druga stvar je povećanje akcize. Država zaradi puno para na podaji duvana, ali su troškovi lečenja posledica pušenja daleko i višetruko veći od tog iznosa”, kaže specijalni pedagog Ivana Vračkić  iz Sekretarijata za omladinu i sport grada Niša. “U odnosu na evropske zemlje kod nas se ni zakoni ne primenjuju u određenoj meri i to mora da se pooštri. U Evropi je zabranjeno i pušenje na otvorenom prostoru. Postoje i druge aktivnosti kao što su pakle sa cigaretama sa zastrašujućim slikama, ali se sada odustalo pa se radi na tome da na paklama ne bude nikakvih oznaka, ali da u prodajnim objektima ne budu na vidljivom mestu”, objašnjava Ivana Vračkić.

Edukacije i radionice studentima su održali  mr sci Čedomir Šagrić,  doc dr Olivera Radulović i doc dr Roberta Marković iz Centara za promociju zdravlja kao i specijalni pedagog Ivana Vračkić  iz Sekretarijata za omladinu i sport grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com