Kultura

Svaka predstava koju radim kao da je prva

Dragoslav Savić Safa, prepoznatljivo je lice niškog Narodnog pozorišta. Publika ga zna po sjajnim ulogama u predstavama „Azilanti“, „Mačoizam“, „Stane Piroćanac“, „Uvoz – izvoz“. 17. decembra na sceni Narodnog pozorušta ljubitelji komedije mogli su da pogledaju komad “ˇParlamentarke“ u kome igra glavnu ulogu, ali i režira.

Safa kaže da se ne seća odluke da postane glumac. Više do 30 godina igra u pozorištu, a za to vreme ređale su se i predstave i uloge.

“Sve se to skupilo da sad prosto ne znam ništa! Ja se osećam kao da je svaka predstava, koju radim, prva. Kao da ništa pre toga nisam radio. Sav taj rad pomešao se i skupio u meni i zbog toga osećam strašnu snagu. Kad radim novu predstavu, radim je na osnovu tih velikih kredita koje imam u sebi.”

U početku je radio klasične predstave, poput Molijera, Aristofana,  Feliksa Lopea de Vege I kaže da je bila dodatna sreća rad sa velikim rediteljima, koji su postavili njegov glumački temelj.

“Na osnovu toga sada mogu da radim „De si be, bate?“ i nazovi lagane komedije. Klasična, jaka dela pomogla su mi da budem ovo što sam sada,” rekao je Niškim Vestima.

 Od svih komedija koje je igrao izdvaja Molijerevu “Žorž Danden”, zato što je cela predstava, pa I njegova uloga  bila odigrana u stihu.

“Igrao sam Žorža Dandena i  bio je to jedan ozbiljan i težak zadatak, ali ne mogu da kažem da je to nešto najveće što sam odglumio.”

Dragoslav Savić  radio je i za televizije. Nekoliko sezona na Niškoj televiziji (NTV) radio je serijal skrivenih kamera, pod nazivom “Pazi, snima se”.

“To se snima, montira, režira, kostimira i još mnogo toga da bi to izašlo kao proizvod. Pozorište pomaže da možeš i na televiziji dobro da radiš. Na osnovu iskustva iz pozorišta sam mogao da imam kompoziciju i dramu na televiziji, a da ne bude dosadno. Televizija je za mene bila izazov! Volim izazove,” dodao je.

O najnovijoj predstavi “Parlamentarke”, kaže da se retko izvodi na domaćoj sceni. Komad je premijerno izveden 18. novembra i do sada je imao dve reprize.

“Komad je urađen prema tekstu makedonskog pisca Saše Dimoskog, a reč  je o groteski . Vrlo interesenatna tema- vlast kroz vekove. Ženske uloge mahom igraju muškarci, dakle kroz komad se i glumci igraju. Probali smo da pokažemo kakve su sve vlasti, ne samo današnja i ne samo u Srbiji, nego širom sveta,” zaključio je popularni Safa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com