Merošina

Super mame!!!

Dve prijateljice, majke, jedna master fizičar, druga medicinska sestra, obe nezaposlene, svoje slobodno vreme odlučile su da posvete svoj deci u Batušincu. Kroz projekat “Maštaonica”, organizuju radionice za decu iz sela, a od skoro počeo je sa radom i Letnji bioskop. One tu ne staju, počele su sa prikupljanjem dobrovoljnih priloga za dečije igralište.

Da uz malo mašte i angažovanja, može mnogo da se uradi, pokazuju Marija i Milena Đorđević iz Batušinca. Malo toga ili gotovo ničega od sadržaja za decu nije bilo u selu. U poslednje vreme mnogo toga se menja.

Po zanimanju sam master fizičar-profesor fizike. Mama sam dvoje dece. U Batušincu živim već pet godina. Moja prijateljica Milica Đorđević, po zanimanju medicinska sestra, je mama jednog deteta. Obe smo nezaposlene. Od kada smo postale mame uvidele smo problem sa kojim se susreću roditelji i deca u Batušincu, a to je svakako nedostatak zabavnog sadržaja za decu svih uzrasta“-priča Marija Đorđević.

Nedostatak mobilijara za decu, parkića i igrališta navela ih je da se same organizuju, kako bi ulepšale dane i svojoj, ali i svoj ostaloj deci u selu.

Cilj je da ispunimo vreme deci, a i sebi, na kreativan i zabavan način. A ujedno omogućavamo deci i roditeljima da se druže. Ideje i inicijativa za svaki događaj potiču od Milice i mene, ali je činjenica da ne bismo uspele bez podrške naših jačih polovina, Aleksandra i Milana. Oni su nam velika podrška i dobar deo organizacije obavljaju sami. Osim njih podršku i pomoć nalazimo i kod ostalih meštana. Dakle imamo čitav tim sa jednim zadatkom, a to je dečija radost“-ističe Marija.

Deci u seoskim sredinama mnogo šta nedostaje u odnosu na njihove vršnjake u gradovima. Tako je “Letnji bioskop” još jedna novost za mališane, kako bi u društvu svojih vršnjaka mogli da uživaju u crtanim i animiranim filmovima.

Letnji bioskop u Batušincu

Njima nisu lako dostupni sadržaji koji su dostupni deci u gradskoj sredini. Stoga smo došle na ideju da na mesečnom nivou organizujemo kreativne radionice i druge zabavne sadržaje koje su namenjene deci uzrasta od 1 do 12 godina. “Letnji bioskop” je samo jedan u nizu događaja koje organizujemo za naše najmlađe komšije. Deca svakako vole da gledaju crtaće, a bioskop im nudi poseban doživljaj i crtaći dobijaju potpuno novu dimenziju“.

Ideje ređaju jednu za drugom, sada prikupljaju novac za izgradnju igrališta za decu, kada već od nadležnih nema pomoći, odlučne su da uz pomoć ostalih meštana naprave pravi raj za mališane.

Počeli smo i akciju sakupljanja novca za igralište. Imamo u selu majstore koji su voljni da besplatno rade, ali treba da im obezbedimo materijal, zato i sakupljamo novac. Mislim da će deca i roditelji, pre svega mame, da budu presrećni kad igralište bude gotovo“-kaže Marija.

Sve aktivnosti sprovode u prostorijama zadruge, tu u Batušincu, a svakako zaslužuju mnogo boli prostor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com