Društvo

Studenti Mašinskog fakulteta iz Niša zablistali na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Demi 2019“.

Katarina Jovanović, Jovan Milić, Iva Nikolić, Sandra Kirov i Marko Vučetić su studenti završne godine inženjerskog menadžmenta na Mašinskom fakultetu, Univerziteta u Nišu. Pored toga oni su i najmlađi učesnici međunarodne naučne konferencije „Demi 2019“, održane 24.5. i 25.5. u Banja Luci, prestonici Republike Srpske.

Njihov mentor na radu bila im je profesorka Mirjana Laković, koja i sama kaže da su studenti svojim radom i zalaganjem zaslužili da svoje znanje predstave i široj javnosti:

„Studenti su od samog početka relizacije projekta „Utilizacija otpadne drvne biomase iz prerade i proizvodnje malih preduzeća na teritoriji grada Niša, pod pokroviteljstvom Grada Niša, KLER-a“ bili aktivno uključeni u istraživanje mogućnosti utilizacije otpadne drvne mase. Kao rezultat njihove posvećenosti i istrajnog rada, grupa studenata sa Mašinskog fakulteta je svakako zaslužila da rezultate svog istraživanja prikaže i široj naučnoj i privrednoj zajednici, uključujući i zemlje u regionu. Sa kolegama iz Banja Luke imamo odličnu saradnju, i upravo je njihova konferencija DEMI 2019. samo nastavak te dobre saradnje“ – izjavila je prof. Laković sa Mašinskog fakulteta u Nišu.

Cilj međunarodne naučne konferencije „Demi“ je da se učesnicima i široj javnosti približe novi rezultati istraživanja i razvoja u mašinstvu i njemu srodnih disciplina, kao i da se diskutuje o mogućnostima njihove primene u praksi.

„Četrnaesta međunarodna Demi konferencija se drugi put organizuje u saradnji sa Univerzitetima iz Srbije, Crne Gore i Rumunije, jer smo videli da je ova praksa dala novi kvalitet i vrednost konferenciji, pokazujući da samo komunikacija i umrežavanje stručnjaka daje prave rezultate. Želimo napomenuti i to da se najkvalitetniji radovi predlažu za objavljivanje u međunarodnim časopisima“ – izjavio je prof.dr Petar M. Gvero, predsednik organizacionog odbora.

Rad studenata niškog Mašinskog fakulteta nosi naziv: „Proizvodnja nameštaja. Tip otpadne biomase. Mogućnosti za korišćenje biomase“. Sve ovo bilo bi potpuno normalno, da ovi studenti imaju preko 30 godina i da su članovi akademske zajednice, da su barem stekli titulu saradnika u nastavi, međutim, oni su studenti sa 22, odnosno 23 godine. Kako sami kažu, ne kriju da ih je odluka prof. Laković i dekanata Mašinskog fakulteta o predstavljanju rada na konferenciji iznenadila:

Foto: Jovan Milić

„Svi u timu smo bili oduševljeni. Mi smo ovaj rad, prvo predstavili u okviru predmeta energetski menadžment, koji smo slušali u zimskom semestru, a zatim se isti dopao komisiji u okviru predmeta i radionice na temu Utilizacija otpadne drvne biomase iz prerade i proizvodnje malih preduzeća na teritorijigrada Niša“, a ovaj naučni rad je rezultat te radionice. Ali, da budemo iskreni nismo ni sanjali da ćemo imati priliku da svoj rad predstavimo pred toliko značajnim ljudima, pre svega ljudima iz akademske zajednice. Zahvalni smo dekanatu, posebno dekanu prof.dr Nenadu T. Pavloviću, ali i profesorki Laković, koja nas je pripremala za ovaj događaj“ – kaže Jovan Milić, jedan od članova tima i poziva srednjoškolce da upišu inženjerski menadžment na Mašinskom fakultetu: „Naš obrazovni profil je tako koncipiran da studenti uče gradivo iz oblasti mašinstva, ekonomije, menadžmenta i prava. Baš smo danas povezali Kaizen filozofiju, Siks sigmu i još neke alate sa utilizacijom biomase, te je naš fakultet idealno mesto za srednjoškolce, buduće brucoše“ – ističe Milić.

Sa druge strane, Marko Vučetić, takođe student Mašinskog fakulteta, ističe da je tema utilizacije biomase i održivog razvoja u globalu, izuzetno značajna i da je potrebno da se ozbiljno shvati.

„Kao što znamo, biomasa predstavlja neku materiju biološkog porekla, koja se može koristiti na razne načine i prevesti u različite oblike energije. U Banja Luci smo videli koliku pažnju Vlada ulaže u očuvanje životne sredine i koliko su i Banja Luka, ali i Republika Srpska bogati prirodnim resursima“ – kaže Marko i poručuje da se nada da će svoj rad nadograditi, te da će učestvovati na još nekoj konferenciji.

Foto: Jovan Milić

Mlade studente, Niškog Mašinskog fakulteta, posebno je oduševilo predavanje prof.dr Slavka Krajcara sa Sveučilišta u Zagrebu, koji je govorio na temu „The future of power system“, ali ističu i to da im je bilo malo teže pisati rad, budući da je bilo potrebno predati rad na engleskom jeziku sa upotrebom brojnih stručnih termina.

„Tokom konferencije čuli smo dosta bitnih informacija, ali i par informacija o promenama u industriji, o kojima su nam govorili brojni profesori. Za mene lično, bilo je zanimljivo predavanje o industriji 4.0, baš zato što nam i prof. Saša Ranđelović tokom ovog semestra uveliko o tome govori, i sada smo još uvereniji u njen značaj.“ – iskrena je Iva Nikolić, jedna od studentkinja koja je učestvovala u pripremi rada.

Tokom prezentacije rada na izabranu temu, Jovan Milić je govorio i o mogućnostima za upotrebu iste, ali je i kroz realan primer jedne fabrike za proizvodnju nameštaja iz Vranja istakao različite mogućnosti za korišćenje biomase. Posebno je istakao primer Čikaga, gde su tamošnji stanovnici trula stabla pretvorili u prave turističke atrakcije. Nakon prezentacije, svi prisutni u Sali, ove mlade studente nagradili su velikim aplauzom i pružili podršku da nastave da se bave naukom. Posebno ih je oduševila njihova mladost i energija tokom trajanja odbrane rada.

Foto: Jovan Milić

Studenti su na međunarodno konferenciju otišli između ostalih i zahvaljujući Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte u Nišu.

„KLER je raspisivanjem konkursa za pomoć realizaciji projekata, saradnje naučno-obrazovnih institucija i privrede dao izuzetan doprinos i podsticaj, i nama kao nastavnicima, i privrednim subjektima, koji su korisnici rezultata istraživanja, ali i mladim ljudima, studentima, koji na početku svojih karijera imaju prilike da steknu praktična znanja i daju svoj doprinos razvoju društva kao celine. Uverena sam da će se saradnja sa KLER-om nastaviti i da ćemo imati još puno zajedničkih projekata“ – ističe prof. Laković sa katedre za termotehniku, termoenergetiku i procesnu tehniku Mašinskog fakulteta.

Podsetimo, studenti Mašinskog fakulteta iz Niša, bili su jedni od najmlađih govornika u četrnaestogodišnjoj istoriji međunarodne konferencije „Demi“. Oni su predstavili rad na temu: „Proizvodnja nameštaja. Tip otpadne biomase. Mogućnosti za korišćenje biomase“. Konferenciju DEMI organizuje Mašinski fakultet u Banja Luci u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Nišu, Mašinskim fakultetom u Podgorici i fakultetom iz Rumunije. Inače, studenti će učestvovati i na međunarodnoj konferenciji SIMTERM 2019. u oktobru ove godine, a upravo prof Laković je predsednica organizacionog odbora.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com