Ekonomija

Stručna praksa za nezaposlene

Niška Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje raspisala je javne pozive za obavljanje stručne prakse i pripravničkog staža za visokoškolce.

Za angažovanje nezaposlenih na stručnoj praksi mogu konkurisati i poslodavci iz javnog  sektora, pored privatnika. Poslodavci iz javnog sektora su ustanove iz oblasti zdravstvene, dečije i socijalne zaštite, obrazovne, kao i institucije iz oblasti pravosuđa. Kada je reč o privatnim poslodavcima, oni se za realizaciju ovog programa mogu javljati iz svih poslovnih sektora. Na osnovu iskustva iz prethodnih godina, očekuje se veliki odziv poslodavaca i nezaposlenih za ovaj program.

  “Za program stručne prakse nema starosnog ograničenja za kandidate, već je kriterijum radno iskustvo u određenoj oblasti. Iznosi za ovaj program su ove godine povećani u odnosu na prošlu”, istakla je Nataša Stanković, zamenik direktora Filijale NSZ-a Niš.

Uslov je, zapravo, da nezaposleni nema radno iskustvo u oblasti za koju se školovao. Kandidati sa srednjim nivoom obrazovanja dobijaće na stručnoj praksi 20.000 dinara, za više 22.000, a za visoki stepen obrazovanja 25.000 dinara mesečno. U zavisnosti od oblasti, stručna peraksa traje šest, devet i 12 meseci.

Primera radi, prošle godine je u niškoj Filijali za program stručne prakse bilo angažovano 350 nezaposlenih. Takođe, podaci pokazuju da su privatnici posle realizovane stručne prakse zaposlili oko 70 odsto kandidata.

Ključne reči

Povezane vesti

Jedan komnetar

  1. Sramota za drzavu i grad koja praksu za visok stepen obrazovanja placa bednih 220e. Zato ljudi srednjg, viseg i visoko obrazovanje napustajte zemlju da niko ne ostane u njoj pa posle neka se zapitaju sto se ide.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close