Zdravlje

Stigle vakcine protiv gripa, vakcinacija od ponedeljka

Iz Torlaka je u Niš stiglo 6.000 vakcina protiv gripa, koje će građani moći da u Domu zdravlja prime od ponedeljka , a u ostalim zdravstvenim stanicama od utorka. Direktor Doma zdravlja dr Milorad Jerkan naglašava da će se, ukoliko bude bilo potrebe, nabaviti još vakcina.

Od ponedeljka u 10h Nišlije će moći da se, vakcinom, zaštite od nailazeće sezone gripa. Dr Jerkan podseća da je vakcinacija izuzetno važna i da je ona najbolji način da srčani i hronični bolesnici, dijabetičari, a i svi ostali, zaštite sebe.

Uslov za vakcinaciju je zdravstvena knjižica, jer samo tako lekari mogu da vide da li je pacijent zdrav i spreman za vakcinu”, navodi dr Jerkan.

Vakcinacija će se najverovatnije raditi u suterenskom delu, a u Domu zdravlja dodaju da će se od utorka vakcine naći i u svim ambulantama.

Prošle godine nam je bilo potrebno 6.100 vakcina, sada je iz Torlaka stiglo 6.000 komada. Neka građani budu sigurni da ćemo, ako treba, nabaviti još 10.000 vakcina. Mnogo je važno da svi shvate važnost vakcinacije”, dodaje dr Jerkan.

Pacijenti će vakcinu moći da prime u onoj ambulatni gde im se i zdravstveni karton nalazi, uz nalog izabranog lekara u toku istog dana.

Prema epidemiološkim i kliničkim indikacijama, vakcinacija se preporučuje onima koji boluju od hroničnih poremećaja plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao od metaboličkih poremećaja (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećaja bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom… Preporučuju se i osobama starijim od 65 godina,
osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima; ustanovama socijalne zaštite; zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com