Stari Niš

Stari Niš – Nalik gradovima na Zapadu

Kako je istrazivač i pisac Feliks Kanic doziveo Niš poslednjih godina 19. veka…

… Nema ni pune tri godine kako lokomotive jure sa severa preko Beograda u Niš, pa su se već obe varoši toliko izmenile u svom spoljašnjem izgledu, da ne liče više na istočne gradove, već su pre nalik gradovima na zapadu. Nestalo je u njima džamija i minareta u svim onim krivudavim i uskim ulicama.

Svuda se sada vide prosečene ulice, lepe i široke. Podigoše se domovi po evropskom načinu sagradiše se državne zgrade, hoteli, kupatila, kafane sa svakom ugodnošću. Po radnjama se vidi u lepim izlozima najlepši zapadni proizvodi, a bečke i pariske mode potisnuše istočno odelo i običaje. Po stanicama, i po pijacama nalazimo fijakere, koji su isto tako brzi kao bečki, a čitaonice, pozorišta i koncerti podmiruju duhovne potrebe.

Stižemo u Niš. Tamo nas usrdno prima jedna od novih, lepih gostionica. Učinjen je istinski preobražaj za nekoliko godina od 1878. godine. Da pomenemo samo kraljevski konak i novu zgradu Okružnog načelstva, nedaleko od mosta, koji spaja grad i varoš. Ovde se najjasnije vidi, kako se uhvatilo u koštac novo sa starim.

Nas ne interesuje nova dograda Kraljevskog konaka, nego onaj stari deo, koji je kralj Milan kupio od Bićir bega, poslednjeg potomka ponositog Hafiz paše. Ovaj stari deo konaka preinačen je za stanovanje. Tamo su rezane tavanice na istočnjački način. Tu su ćilimovi iz Smirne, zajedno sa strogo stilizovanim pariskim nameštajem.

Sve to ipak čini harmoničnu celinu. Sa doksata prema Nišavi divno se gleda na grad, koji okružava rajski pejzaž, a na lakom teferiču zanosi nas miris retkog drveća iz gradine, koja je utvrđena po starom turskom ukusu. Usred ove gradine šiba vodu navarski šedrvan, mramorni vodoskok, sa hramom u kojem su izvajana zverad.

Palata okružnog načelstva pokazuje nam solidne razmere modernih građevina. Ova zgrada stala je oko pola miliona dinara i ima monumentalni izgled, koji se ne može naći na državnim zgradama što ih je ranije podigao Mithad paša, pa ni samoj Sabornoj crkvi sa pet velikih kubeta, koju je 1860. godine sagradio neki vešti neimar iz južne Srbije ….

Izvori:
“Niš u delima putopisaca od IV do XX veka”
Istorija Niša I
Niški Vesnik
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com