Društvo

Šta treba da se nađe na trpezi za Badnji dan i veče?

Badnji dan  predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanstvu, kada se iščekuje rođenje Isusa Hrista. Tada se u kuću unosi badnjak, koji simbolizuje zdravlje, radost i izobilje. A evo šta obavezno mora da bude posluženo na stolu.

Jelovnik za Badnje veče ponavlja se iz godine u godinu i gotovo nikada se ne menja.

Od jela, na stolu, pored hleba i soli, treba da se nađe i riba pržena na ulju, presan kiseo kupus preliven uljem, posne sarmice, turšija, med, vino i pasulj, obično prebranac. Svaki deo ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku.

Na Badnji dan doručak, ručak i večera strogo su posni. Mesi se badnjačka pogača, česnica, badnjački kolač, bez kvasca. Običaj je da se česnica za večerom lomi, a ne seče.

Takođe, ukućani mogu da se zaslade svežim i suvim voćem: kruškama, jabukama, pomorandžama, suvim šljivama, urmama, smokvama, suvim grožđem, bademima, lešnicima, orasima.

Pored toga, na sto se postavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive, orahe…

Koliko košta trpeza za Badnji dan i veče?

Na niškim pijacama mogu se kupiti grančice badnjaka po ceni od 20 do 50 dinara, koliko košta manja gračinca, a za veće treba izdvojiti od 80 do 100 dinara. Pšenica u saksijama košta od 50 do 100 dinara.

Vešti prodavci, kako bi privukli mušterije prodaju badnjake ukrašene klasom žita, koje simbolizuje bogatu trpezu, bosiljkom koje simbolizuje blagostanje i mir, slamom koja je simbol ognjišta i drenom koji predstavlja simbol zdravlja.

Posebno dekorisana Božićna drvca koštaju od 200 do 500 dinara.

Pijačne tezge su pune i suvim i svežim voćem.

Pakovanje suvih urmi se može kupiti od 80 do 100 dinara, suve kajsije za 160, smokve za 400 dinara i šljive bez koštica za 350 dinara. Sveže banane su 120 dinara, a pomorandže 100 dinara.

Pola kilograma oraha u ljusci košta za 150 dinara, čišćeni orasi i lešnik su 800 dinara po kilogramu. Kesten se prodaje za 300, a pečenka za 40 dinara po kliogramu.

Kako se za Badnji dan posti, riba se dobro prodaje, kažu prodavci.

Najviše se kupuje oslić koji košta od 330 do 360 dinara, zatim skuša koja se može pazariti od 260 do 300 dinara, šaran za 450 dinara i pastrmka za 480 dinara.

Girice su 130 dinara, dimljeni šaran 980 dinara po kilogramu, fileti soma od 260 do 360 dinara, losos 550, a  škaprina 650 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com