Društvo

Miriše Niš na ajvar! Cene paprika variraju, većina pribegava kupovini gotovog

Niš već miriše na pečenu papriku, mnoge porodice već pripremaju zimnicu, naravno prvi na spisku je njegovo veličanstvo - AJVAR.

Starije domaćice već imaju svoje „dobavljače“ proverene dobre domaće paprike i čekaju isporuku, jer mnoge količine tek pristižu. Oni koji su imali sreće da nabave onu prvu pristiglu papriku već imaju napunjene tegle.

Cene paprike na niškim pijacama variraju i kreću se od 50 do 200 dinara za kilogram.

Na pijaci kod Tvrđave papriku možete da nabavite po ceni od 50 ili 150 dinara, kod rampe na Paliluli za kilogram paprike moraćete da izdvojite 150 dinara, na pijaci na Bubnju je cena od 70 do 120 dinara, a na pijaci Ćele kula koštaju od 130 do 180 dinara. Najskuplje paprike kupićete ako posetite pijace Krive livade na Bulevaru gde je paprika od 130 do 200 dinara ili na Durlanskoj pijaci gde je najjeftinija 150 a najskuplja 200 dinara za kilogram.

Ljutenica i ajvar u teglama; Foto: Niške Vesti/arhiva

Poslednjih godina mnoge dame pripegavaju kupovini gotovog ajvara kako u velikim trgovinskim lancima (pa ga kući „dopravljuju“ dodajući još neke sastojke kako bi im bio prijemčiviji) tako i kod žena koje organizovano i za druge pripremaju ajvar.

Cena tegle ajvara koju bi kupili od žene koja sprema ajvar kreće se od 700 do 1000 dinara.

Jedan od niških prodavaca koje možete da pronađete i na društvenim mrežama kaže da je zatrpan porudžbinama i da isporuku naručenog ajvara rade u oktobru ako kupac nema posebne zahteve. Cene proizvoda izgledaju ovako:

Ajvar mleveni, bez konzervansa, isključivo od pečenih paprika
(neljut, blago ljut, ljut, mnogo ljut) – 900,00 za teglu od 720 grama.
Pinđur (neljut, ljut) – 900,00 za teglu od 720 g.
Paprika salata sa cveklom i kupusom – 500,00 za teglu 720 g.

Naravno, uvek pronađemo manu kada se kupi gotov ajvar ali kada izračunate koliko vam vremena i para treba da ga sami spremite računica nekima bude opravdana. Za spremanje ajvara vam je potrebna i dobra lokacija i uslovi, jer pravljenje ajvara ispred zgrade nije uvek zanimljivo ostalim komšijama.

Foto: Ukus prirode-Domaći ajvar

Imate pak pordice koje vrlo ozbiljno prilaze ritualu spremanja ajvara koji se godinama u familiji sprema po oprobanoj recepturi od koje nema odstupanja. I tu nema improvizacija i šale, tu sve mora po PS-u. Okupi se čitava porodica i jasno podele zadaci, oko zaduženja. Na kraju ajvar ispadne takav da „prste poližeš“.

Mnogi domaćini se spore oko toga čiji je ajvar najbolji, leskovački možda uvek pobere najviše simpatija, Nišlije su im uvek za petama.

Nedavno je Leskovački ajvar proglašen za treći na listi najboljih sosova na svetu, o čemu su Niške Vesti pisale. Poznati sajt i vodič za ocenjivanje i rangiranje hrane koje se spremaju širom sveta Tejst atlas objavio je listu 50 najboljih sosova i namaza na svetu, među makedonskim i grčkim sosevima našli su se Leskovački ajvar i urnebes. Leskovački domaći ajvar zauzeo je visoko treće mesto, a urnebes se našao na 25. mestu.

Umete li da kupite papriku za ajvar… i ponešto o prevarama jednog dela seljaka i nakupaca, piše i naša blogerka Negoslava Stanojević u kolumni koju možete da pročitate  – OVDE.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com