Promo

Šta o Vašem zdravlju kažu osnovne laboratorijske analize?

Cilj svake laboratorijske analize je dobijanje tačnog i pouzdanog nalaza koji će pokazati da li su funkcionisanju naših organa nastupile promene. Kada je reč o laboratorijskom ispitivanju krvi, ono podrazumeva dve vrste analiza: one koje su usmerene na ispitivanje vrste, broja, odnosa i izgleda ćelijskih elemenata krvi (krvna slika, hematološki parametri) i druge, kojima se proverava biohemijski sastav krvi i na osnovu toga ustanovljava rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

POLIKLINIKA PANAJOTOVIĆ

Značaj laboratorijskih analiza, kako krvi tako i urina, jeste u tome što eventualne promene ukazuju na patološka stanja pojedinih organa. Svakako da sa urađenim analizama treba otići kod lekara, koji će protumačiti urađene analize i uputiti pacijenta dalje na dodatne analize ili preglede ukoliko je to potrebno.

Važno je napomenuti da i prilikom davanja krvi i urina na analizu, treba poštovati određena pravila kako bi rezultati bili što precizniji. Tako 12 sati pre vađenja krvi ne treba uzimati hranu, dok mogu da se piju voda i čajevi, ali bez šećera. Osnovna analiza krvi obuhvata krvnu sliku, sedimentaciju, glukozu, ureu i kreatinin, bilirubin, transaminaze, lipidni status, a po potrebi, radi se i gvožđe, hormoni štitne žlezde, tumor markeri…

Poliklinika Panajotović i Poliklinika Panmedik u okviru koje radi laboratorija, rade po ustaljenom radnom vremenu uz obavezne mere zaštite u cilju sprečavanja infekcije virusom Covid-19. Uzimanje krvi i materijale se ne zakazuje. Najbolje je doći u jutarnjim satima posle 8,00 časova, bez obroka. Rezultati se idaju istog dana ili pacijent biva obavešten kada da dođe, ako analize zahtevaju duži period izrade.

„Nastojimo da se uzimanje materijala izvrši u što kraćem vremenskom periodu kako bi se izbeglo duže zardžavanje pacijenata u zatvorenom prostoru. Obavezno je nošenje maski u prostorijama Poliklinike. Pacijentima se zahvaljujemo na razumevanju, saradnji i pridržavanju mera“, kažu u Poliklinici Panajotović.

POLIKLINIKA PANAJOTOVIĆ
Dragiše Cvetkovića 29a
018 537999
www.poliklinikapanajotovic.rs
FACEBOOK

 

U službi Vašeg zdravlja Poliklinika Panajotović.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close