Kolumna

Šta je umetnost!

Šta je umetnost! Umetnost je go k…, eto šta je umetnost. Tako bih ja rekao da neko pita.

Samo naravno da mene niko ne pita, ali sa kolumnama je to super fora, to što, bez obzira na to što te apsolutno niko ništa ne pita, uzmeš da filozofiraš, mudruješ i prosipaš pamet, iako ni od koga nisi dobio nikakav sertifikat, nikakvu potvrdu da si mudrac, filozof i da uopšte imaš dovoljno pameti, kako bi je tako nesebično bacakao na sve strane.

Jedna pesnikinja mi je skoro rekla da je moj problem u odnosu sa ljudima to što za sebe mislim da sam previše kul. A kako ja za sebe mogu da mislim da sam kul, kada očajno igram bilijar, npr. I ajd sad što ja to tako radim kako radim, nego još to i javno priznajem.

Pobogu, pa kako može da bude kul osoba koja nezna da igra bilijar. Dakle, ja definitivno nisam kul i nisam umetnik. Ne umem ja ni da pišem. Ja samo pratim svoj tok misli. Možda je moj mozak neki super kul umetnik, pisac, pesnik, glumac, muzičar il šta već, ali on i ja već poduže vreme nit baš gotivimo jedan drugog, nit se međusobno konsultujemo za buduće poteze. Raskrstili smo jedan sa drugim i sad svako za sebe fura neku svoju priču.

Za razliku od mene ta pesnikinja je i umetnica i kul. Ovo prvo sam siguran da misli za sebe, a ovo drugo ja kažem, najiskrenije i ni u kom slučaju ironično. Ne mislim da ona to ne ume da radi …. Te pesme i to.

Ipak, ima tu nečeg što mi smeta. Par puta sam čak i bio na nekim pesničkim dešavanjima gde oni čitaju te svoje pesme i jedni drugima iskreno i manje iskreno aplaudiraju i daju podršku. Tamo sam shvatio njihov problem i to u trenutku kada je pomenuta pesnikinja izjavila da je poezijom počela da se bavi u trenutku kada je shvatila da je ljubav precenjena stvar. Tada su mi bile jasne sve te nepotrebne psovke i vulgarnosti u pesmama tih mladih umetnika, ta potreba da budu neshvaćeni odbačeni, šatro drugačiji. Pa oni ne veruju u ljubav. I upravo zbog toga je sva ta umetnost ili bolje rečeno, kvazi umetnost, go k…. Stvarno se izvinjavam na načinu izražavanja, ali kako bi me oni drugačije shvatili osim ako ne pričam njihovim jezikom.

Kako neko može da bude pesnik ako ne veruje u ljubav?? Zar nisu najlepše pesme upravo i nastale iz ljubavi, srećnih ili manje srećnih, nebitno, jer ni te nesrećne ljubavi ne bi postojale da se u nju nije verovalo. Kako biti umetnik, a LJUBAV shvatati precenjenom?? Kako biti bilo šta bez ljubavi?? Ljubav nije jednako patetika. Ljubav je razlog da se ujutru ustane iz kreveta i uveče u isti legne. Ljubav je razlog zašto uopšte i postojimo i ukoliko SVI počnemo da pratimo sve te modne trendove i kolektivno prestanemo u nju da verujemo, neće nas više ni biti.

Tako da, ne da ljubav nije precenjena, već je, nazalost, potpuno necenjena ……

Autor:
Novaković Č. Milan
milan-novakovic

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com