Društvo

SPEKTAKL ZA POSETIOCE: Prvi festival dronova u Nišu

Gradska opština Medijana, Visoka tehnička škola Niš i kompanija AREA VIDEO SOLUTION suorganizatori su Prvog Medijana festivala dronova. Trka dronova održaće se 16. i 17. juna 2018. godine na terenima u Brzom Brodu. Biće to prilika da se naši sugrađani upoznaju sa novim tehnologijama, njihovom primenom i mogućnostima.

“Gradska opština Medijana rado je prihvatila suorganizaciju Festivala, jer i inače podržavamo mlade ljude u širenju njihovih vidika i znanja. Učešćem u ovoj manifestaciji posredujemo njihovom upoznavanju sa tehničko tehnološkim dostignućima”, rekao je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić na konferenciji kojom je najavljen Prvi Medijana dron fest.

Ova manifestacija prvi put se organizuje u Nišu, a zvanično prvi put i u Srbiji, istakao je član Veća Gradske opštine Medijana zadužen za obrazovanje i sport prof. dr Srđan Jovković i dodao da je takmičenje međunarodnog karaktera, jer učestvuju ekipe iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske, pa se može reći i da je ova manifestacija u rangu Balkanskog kupa.

“Jedan od glavnih događaja na Prvom Medijana festivalu dronova je FPV trka. Na osnovu postignutih rezultata takmičari će biti bodovani i rangirani na svetskoj listi vozača dronova”, kaže prof. dr Dejan Blagojević sa Visoke tehničke škole u Nišu i istakao kao dobru i uspešnu saradnju ove visokoškolske ustanove sa najvećom niškom opštinom i privatnom kompanijom AREA VIDEO SOLUTION.

Priliku da se oprobaju i vide kako sve to funkcioniše imaće i posetioci Festivala.

“Ovo će biti svojevrstan spektakl za sve posetioce i očekujemo da će se okupiti u velikom broju”, kaže Miroslav Mitić iz kompanije AREA VIDEO SOLUTION koja je pokrovitelj Festivala.

Mitić objašnjava da će svaki vozač drona imati specijalne naočare kroz koje se vidi pogled sa drona i tako upravljati letelicom.

Pravo prijave i učešća na Festivalu, kao i takmičenje u FPV trci imaju svi oni koji poseduju opremu. Za najbolje su obezbeđene nagrade.

__________________________________________________

Medijana Drone Fest 2018.
Satnica

16. Jun 2018.
10:00 – 11:00 – Prijava takmičara
11:00 – 12:00 – Žreb
13:00 početak kvalifikacionih trka.

Predviđeno je da u slučaju da imamo preko 20 prijavljenih takmičara kvalifikacije budu završene do 17h.
Pauza
21:00 – Egzibiciona trka sa svetlosnim efektima. Biće postavljeni svetlosna signalizacija i osvetljene kapije na stazi.
22:00 kraj programa.

17. Jun 2018.
10:00 – 10:15 – Svecano Otvaranje Polufinalne Trke
10:15– 12:00 – Plufinalne trke
12:00 – 17:00 – Pauza za takmičare i vreme predviđeno za ostale aktivnosti.
12:30 – 13:00 – Mirosav Mitić – Dronovi i zakonska regulativa. Praktično popunjavanje obrazaca za prijavu leta bespilotnog vazduhoplova, tribina na temu zakonske regulative i polaganja ispita iz predmeta poznavanje vazduhoplovnih propisa.
13:00 – 16:00 izložba FPV i drugih modela dronova i opreme.
13.00 – 14:00 –Radionica simulacija FPV vožnje. Polaznici će u radionici probati FPV vožnju na simulatoru. Biće im objašnjeno kako funkcionišu komande na daljinskom upravljaču, kako se koristi daljinski upravljač i moćiće da pokušaju da se trkaju koristeći simulator.
14:00 – 15:00 – Radionica praktični let letelicom DJI phantom 4 pro. Polaznici radionice će moći da voze “Phantom 4 pro“ na simulatoru, I da vide demonstracioni let Phantom 4 Pro letelice.
15:00 – 16:00 – Radionica o VR tehnologijama. Polaznici će moći da se upoznaju sa osnovama VR-a
16:00 – 17:00 – Radionica – Sastavi svoj prvi FPV dron – polaznici će biti upoznati sa delovima i opremom koja je potrebna za sastavljene drone, sa delovima i nacinom odabira delova za dron na praktičnom primeru videće kako se ti delovi sastavljaju.

17:00 – 18:00 priprema za finalnu trku
18:00 – Finalna trka.
19:00 – Dodela nagrada i priznanja

Trke će se voziti po sledećem redosldu:
U zavosnosti od broja prijavljenih takmičara biće vožene kvalifikacije.

Za četvrt finale će ostati 16 najboljih takmičara iz kvalifikacija i to 4 grupe po 4 takmičara. Svaka grupa će voziti 3 trke po 3 kruga ili maksimalno 90 sec.

Iz svake trke dalje se plasiraju 2 najbolja takmičara.

U polu finalu se voze 2 trke po 4 takmičara. Svaka grupa će voziti 3 trke po 3 kruga ili masimalno 90 sec.

U finalnu trku se plasiraju po 2 takmičara iz svake od polu finalnih trka.

Finalana trka će imati 4 takmičara i finalna trka će se voziti 3 trke po 3 kruga odnosno maksimalno 90 sekundi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com