Foto Video ubodLica Niša

Slika dana: Bela čaplja na Nišavi

Ova prelepa ptica prošetala je obalom između betonskog i železničkog mosta u blizini bivšeg Grčkog konzulata..

Naš sugrađanin Miroslav Cvetković obradovao je pratioce na društvenim mrežama kada je danas objavio divnu sliku Bele čaplje na Nišavi.

Ova predivna ptica spada u rod Čaplji.

Čaplje (lat. Ardeidae) porodica su ptica, koja prema tradicionalnoj klasifikaciji pripada redu rodarica, a prema danas važećoj klasifikaciji Međunarodne Ornitološke Unije (engl. International Ornithologists’ Union) pripada redu nesita.

Porodica obuhvata oko 17 rodova. Većina rodova i vrsta ove familije nosi naziv čaplja, ali ima i izuzetaka poput gakova i bukavaca.

ISTORIJAT

Let im je graciozan i spor. Mnogo vremena provode na tlu, često stoje na jednoj nozi, ili nepomično čekajući u plitkoj vodi ili na obali čekajući plen. 

Osnovna hrana im je riba, a hrane se i žabama i drugim životinjama. Žive skoro svuda u svetu, nema ih samo na Antarktiku. Najveći broj čaplji (24 čaplje) živi u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Najčešće se sreću u nizijama, retko se vide u brdovitim predelima.

Čaplje obično žive uz obale slatkih voda. Najčešće su pored jezera i močvara, ali i pored reka, u šumama mangrova i na morskim obalama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com