Zdravlje

Sledeće nedelje otvaranje laboratorije “Vatreno oko 2” u Nišu

“Ponosna sam jer sam, kao načelnik Okruga bila deo priče koju ostavljamo generacijama. Sve je spremno za otvaranje Nacionalne laboratorije “Vatreno oko 2″ koju Niš, kao veliki i važan grad dobija naredne nedelje”, objavila je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski na svojoj fejsbuk stranici.

 

 

“Tu su i tri mladice kedra koja će danas u dvorištu biti posađene, a koja će nas podsećati na Solunce i ona stara stabla koja su svoja mesta ustupila objektu koji nam je, u doba korone, više nego neophodan”, dodaje je Sotirovski.

Podesćanja radi Laboratorija “Vatreno oko 2” je počela da se gradi sredinom maja. Medicinski objekat na 750 kvadrata će pored virusološke posedovati i serološku laboratoriju, koja će moći da obradi do 1.000 uzoraka dnevno. Gradilište je tada obišla i Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga sa predstavnicima izvođača radova i Instituta za javno zdravlje Niš. Ona je tom prilikom istakla da je izgradnja laboratorije od posebnog značaja ne samo za grad Niš i Nišavski okrug već i celu jugoistočnu Srbiju.

„Za manje od tri godine dobili smo savremeni Klinički centar, modernu zgradu kardiohirirgije i evo sada na 750 kvadrata novu modernu laboratoriju koja je dar kineske Vlade našoj Vladi. Ako se zna da će naša  Vlada u narednih nekoliko godina uložiti oko 600 miliona evra u srpsko  zdravstvo ovo će upotpuniti tu sliku. Ova laboratorija je od posebnoh značaja ne samo za Niš i Nišavski okrug već za žitelje svih okruga koji gravitiraju ka našem Kliničkom centru kao i žiteljima Kosava i metohije”, kazala je tom prilikom Dragana Sotirovski.

Profesor dr Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje Niš, kao neko ko je na čelu preventivne medicinske ustanove koja je zadužena za Nišavski i Toplički okrug, izrazio veliko zadovoljstvo  što je Vlada Republike i Ministarstvo zdravlja prepoznalo važnost i Institut za  javno zdravlje kao instituciju koja može da rukovodi ovom laboratorijom.

Foto: Dragana Sotirovski zvanična fejsbuk stranica

“Nažalost laboratorija nastaje u ovo teško vreme epidemije i ja se nadam da neće  biti koriščena u ovakve svrhe već da ćemo je koristiti za naš rutinski rad  i rutinske  analize, ali ukoliko se desi rep epidemije ili neka druga epidemija mi ćemo je dočekati spremniji u odnosu na trenutnu situaciju”, kazao tada Stojanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com