Politika

Skupština grada usvojila izmene GUP-a: Sele se autobuska stanica i kvantaš

Skupština grada Niša usvojila je danas Druge izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Niša za period od 2010 do 2025. godine koje izmedju ostalog predvidjaju izmeštanje medjugradske autobuske stanice sa sadašnje lokacije pored Trvrdjave, odredjivanje prostora za izgradnju Koncertne dvorane na Bulevaru Nemanjića, izmeštanje Kvantaške pijace i odredjivanje prostora za izgradnju garaže na Trgu svetog Save.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je javni interes da se medjugradska stanica izmesti sa sadašnje lokacije pored Tvrdjave.

“Prostor izmedju Bulevara 12. februar i Bulevara Nikola Tesla na koji je planirano preseljenje stanice je idealan za tu namenu. Taj prostor je u blizini aerodroma i centra, a blizu su mu i železnička stanica Crveni krst i železnička stanica Pantelej”, rekao je Bulatović.

On je kazao da je priča o izgradnji Koncertne dvorane pokrenuta nakon posete ministra kulture kada je rukovodstvo grada dobilo obećanje da će država graditi taj objekat, s tim da grad obezbedi prostor za izgradnju.

“Zemljište pored nekadašnjeg sedišta “Niš-ekspresa” je po mišljenju planera idealno za izgradnju Koncertne dvorane jer se nalazi pored bulevara, a ima i dovoljno prostora za parkiranje”, rekao je Bulatović.

Prema Bulatovićevim rečima, namena prostora na kome su se ranije nalazile balon sale sa sportskim terenima na Trgu svetog Save još pre četiri godine promenjen je i umesto obrazovnih sadržaja tu je predvidjena izgradnja parkinga.

“Postoji potreba za parkiranjem jer ni škola, ni crkva, kao ni lokali koji su tu izgradjeni nemaju parking. Neće biti gradjena nadzemna, već podzemna garaža ili parterna“, kazao je Bulatović.

On je kazao da će 60 odsto prostora na Trgu svetog Save biti namenjeno za izgradnju parkinga, a preostalih 40 odsto za izgradnju trgovinsko-poslovnih sadržaja, ali ne kafića.

Kako je naglasio Bulatović, na prostoru na kome se sada nalazi Kvantaška pijaca planirana je gradnja trgovinsko-poslovnog kompleksa, ali pijaca neće biti zatvorena sve dok ne bude izgradjena nova na potezu izmedju Donjeg i Gornjeg Medjurova.

Prema Bulatovićevim rečima, izmenama GUP-a zemljište pored tržnog centra Roda biće namenjeno za izgradnju trgovinskih i poslovnih sadražaja, pošto je prostor od 2,5 hektara premali za izgradnju velike sportske hale.

Gradonačelnik Niša najavio je da će u “narednim danima” biti raspisan javni oglas za izgradnju akva-parka na lokaciji “Lozni kalem”.

“Grad je uradio sve što je potrebno da bi na toj lokaciji bio gradjen akva-park i sada jedino preostaje da se vidi da li će biti zainteresovanih investitora”, rekao je.

Predstavnici opozicije izneli su čitav niz primedbi na izmene GUP-a, naročito na predlog da pored škole “Sveti Sava” u istoimenom parku bude izgradjena garaža.

Odbornik kolacije “Niš-moj grad” Branislav Jovanović podsetio je da na prostoru pored škole planirana izgradnja vrtića, a Dragoslav Ćirković iz iste koalicije rekao je da izmene GUP-a predvidjaju izgradnju višespratne nadzemne garaže, a ne podzemne kao što to govori Bulatović.

Miodrag Stanković

Šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini grada Niša Miodrag Stanković rekao je da “tačkaste” izmene GUP-a bude sumnju da se vrši “neko nameštanje” za odredjene investitore.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com