Društvo

Škola u Gornjem Matejevcu obeležava 180 godina postojanja

Osnovna škola Karađorđe ove godine obeležava 180 godina od kada su djaci u Gornjem Matejevcu prvi put seli u školske klupe. Tim povodom je kolektiv škole organizovao prezentaciju kojom su prikazali početke rada ali i pokazali kako danas izgledaju nastava i vannastavne aktivnosti.

 

Dragan Zdravković, direktor škole

Škola je otvorena 1837. još u vreme Turaka,  što znači je škola Karađorđe u Gornjem Matejevcu, u tadašnje vreme, bila jedina u Nišu i okolini pored Osnovne škole Učitelj Tasa.”, navodi direktor škole Dragan Zdravković.

On dodaje da je čitav kolektiv ponosan na sadašnje i bivše đake, i da oni svojim rezultatima stalno podsećaju da ova seoska osnovna škola staje rame uz rame sa školama u gradu.

Možda još ponegde i postoje predrasude, i ljudi kažu da se u seoskim školama manje radi. Da to nije tačno svake godine pokazuju naši učenici, koji sebe i školu predstavljaju na najbolji način, i visoko se kotiraju na različitm takmičenjima. I završni ispiti su odličan odraz kvalitetne nastave u školi”, zaključuje Zdravković.

Nastavnici u ovoj školi trude se da pomognu učenicima da pronađu svoje talente i prošire interesovanja. Horisti, muzičari u školskom orkestru kao i mali glumci svoje talente pokazuju i na takmičenjima i na školskim priredbama. Sara Đorđević i Vuk Zdravković, učenici su starijih razreda koji su svoj glumački talenat pokazali u predstavi Biberče.

Sara Đorđević
Vuk Zdravković

Nastavnici nam pomažu, uče nas kako da se obratimo publici, zajedno pravimo kostime i rekvizite. Mi obožavamo da glumimo”, kažu mališani.

Škola se, podvlače nastavnici, ponosi i školskim časopisom.

Jelena Ćetković

Deset godina uspevamo da svake školske godine izdamo časopis. Deca, taj period proveden u školskoj redakciji, pamte kao nešto lepo. Mi se držimo našeg koncepta, on se vremenom razvijao, a ove godine smo na republičkom konkursu, koji organizuje Društvo za srski jezik, dobili drugu nagradu za naš časopis “Škola u trendu”. To nam je veliki motiv da produžimo dalje”, kaže Jelena Ćetković,
nastavnica srpskog jezika

Dan škole biće organizovan 17. maja, a pre toga će zainteresovani moći da aprila vide izložbu u Domu vojske, koje je inspirisana ovim velikim jubilejom.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com