EkonomijaRegion

Sigurna cena i otkup lekovitog bilja u „Zaplanjskom zasadu“

Zadrugari i kooperanti zadruge „Zaplanski zasad“ i ove godine krenuće sa radovima na njivama sa saznanjem koliko će para dobiti za uloženi trud.

Prema rečima direktora zadruge „Zaplanjaski zasad“ Zorana Ilić za kilogram suvog cveta nevena dobiće 500 dinara, a za kilogram korena belog sleza 800 dinara. Ilić je dodao da novac za proizvedeno lekovito bilje zadrugari i kooperanti dobijaju 15 dana nakon isporuke.

Zadruga „Zaplanjski zasad“ je jedinstvena na području naše zemlje južno od Beograda jer provizvodjačima nudi zagarantovanu cenu, ali i otkup lekovitog bilja.

Proizvodjači ne moraju da brinu za prodaju, jer zadruga ima ugovoren plasman za Institutom „Josif Pančić“ iz Beograda“, Ilić je rekao da zadruga obebzedjuje zadrugarima semena, a proizvodnjom lekovitog bilja mogu da se bave i ona domaćinstva koja nemaju poljoprivrednu mehanizaciju jer zadruga ima svoj traktor i kultivator i na zahtev kooperanta uslužno obavlja oranje i kultiviranje.

„Sve su to razlozi što broj naših kooperanata raste iz godinu u godinu. Kada je pre četiri godine osnovana ova zadruga specijalizovana za proizvodnju i prodaju lekovitog bilja imala je 15 zadrugara i 20-tak kooperanata, a sada ima isti broj zadrugara i 70 kooperanata“, naveo je Ilić.

Kooperanti su, dodao je Ilić, ne samo područja Gadžinog Hana, već i iz drugih delova zemlje – Medveđe, Vranja, Arandjelovca, Merošine, Dimitrovgrada i Stalaća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com