Društvo

Cvetna slika Tvrđave na Trgu kralja Milana

U toku je sadnja jesenjeg rasada na zelenoj površini centralnog gradskog trga, a za razliku od prethodnih godina ove jeseni će se na ovoj površini naći slika niške Tvrđave oslikana cvećem. Svi radovi se izvode u sklopu rekonstrukcije centralnog gradskog trga.

 

 

‚‚Trenutno se sade gredice od ukrasnog šiblja. Travnjak će biti zasnovan na površini od 1.000 metara kvadratnih. Biće  posađeno oko 6.000 komada sezonskog rasada koji će da prate i oko 3.000 lala. Na celom prostoru Trga kralja Milana kao i na bočnoj površini prema Gradskoj kući biće zasađeno oko 1.200 komada ukrasnog šiblja” – kaža Tatjana Radić iz Sektora Zelenilo JKP Mediana.

Već sada može da se nasluti na centralnoj zelenoj površini slika koja će biti urađena od cveća.

Tatjana Radić; foto: V. P.

‚‚Nadam se da će zelena površina koju sada pripremamo biti još lepša nego do sada i da će privući poglede mnogih građana i turista koji se nađu u našem gradu. Pošto je rekonstruisana površina trga, a na ovom prostoru je postavljen i novi sistem za njeno polivanje, odlučili smo da promenimo i način sadnje ukrasnog cveća tako smo sada na centralnom delu napravili siluetu Tvrđave. Ona će biti stalna, a svake godine menjaće se sezonski rasad” – objašnjava Tatjana Radić.

Ona dodaje je centar grada ove godine dosta ozelenjen.

‚‚Program ozelenjava 2019- 2020. godine je sada pri kraju, a u okviru ovog programa zasnovali smo travnjake na Bulevaru Nemanjića, rade se zelene površine u blokovskom zelenilu oko Ćarnojevićeve ulice, planiramo i uređenje blokovskog zelenila u novoj Železničkoj koloniji” – kaže Radić.

Dodaje da je u samom ovom projektu je posađeno 500 lišćarskih i četinarskih i oko 800 sadnica ukrasnog  šiblja, zasnovano je oko 3.000 kvadrata travnjaka, a pored toga u okviru radnih akcija ove godine je posađano oko 1.000 sadnica.

‚‚Odnos posečenih i posađenih stabala je uvek u korist posađenih. Posekli smo nekih tridestak sadnica, ali smo posadili mnogo više. Mi smo tu da zaštitimo drveće, da zaštitimo zelenilo i naše građane. Seče se samo ono što je suvo, što ugrožava podzemne instalacije ili u cilju realizacije  urbanističkog plana Grada Niša. I kada se to radi onda je  investitor u obavezi da plati naknadu komunalnom preduzeću da zasadi nove sadnice” – zaključuje Tatjana Radić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com