RegionSvrljig

Šetnja Niševačkom klisurom za obnovu crkve Svetog Ilije u Niševcu

Cilj ove dobrotvorne turističko- rekreativne ture pored upoznavanja sa prirodnim i kulturno istorijskim vrednostima Niševačke klisure, sastavnog dela Svrljiške klisure, je obezbeđivanje sredstava za završetak radova na sanaciji objekta crkve Svetog Ilije u Niševcu. Dobrotvornu turističku rekreativnu turu organizuje Udruženje građana Terra incognita.

 

“Organizovanjem ovakve turističke šetnje želimo da doprinesemo završetku radova na rekonstrukciji samog objekta. Pozivamo sve ljude koji su iole u mogućnosti da uzmu učešće, prošetaju sa nama a kasnije daju svoj skromni prilog kako bi se radovi na crkvi priveli kraju. Izgrađen je velelepni letnjikovac za odmor i rekreaciju, mobilijar za mališane, ulazna kapija… Iako su uz pomoć dobrih ljudi, velikim naporom prikupljena sredstva za izgradnju svega napred navedenog, preostao je završetak same fasade crkve”, kažu organizatori akcije.

Početak ture je zakazan za nedelju 7. marta u 10 časova u centru Niševca. Grupa će se kretati od Niševca do ulaska u Niševačku klisuru, dalje rimskim putem do mesta gde je se nekada nalazilo tračko groblje, kasnije srednjevekovna crkva, vidikovca Proboj i kupališta Banjica.

“Dužina ukupne staze iznosi oko 4,5 kilometara, vreme potrebno za obilazak staze iznosi oko 2,5 sata. U povratku grupa će otići do crkve Svetog Ilije koja se nalazi na samom ulazu u Niševačku klisuru i uz čaj i kafu provesti vreme u crkvenom dvorištu zajedno sa sveštenikom Mladenom Marinkovićem. Svako u skladu sa svojim mogućnostima moći će da donira novce za obnovu crkve na licu mesta. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom na turi će se preduzeti sve potrebne mere predustrožnosti”, dodaju organizatori.

Niševačka klisura se nalazi u sklopu kompozitne doline Svrljiškog Timoka. Dugačka je 1,5 kilometara i nalazi se na 6 kilometara od samog naselja Svrljig, te 36 kilometara od Niša i Knjaževca. Ona je, može se slobodno reći, jedan od dragulja opštine Svrljig, a samim tim i Srbije.

Pored stvorenih prirodnih atrakcija veliku vrednost Niševačke klisure predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe. Sa tragovima civilizacija od neolita pa sve do danas ona zasigurno pleni svojim civilizacijskim nasleđem. Pored srednjovekovnog Svrljig grada sa podgrađem, rimske gradske aglomeracije Timacum Maius, trasom antičkog-rimskog puta, ostacima ranovizantijskih i srednjovekovnih crkava i još puno toga, samu beskonačnost lepote Niševačke klisure upotpunjava i crkva Sv. Ilije podignuta u XIX veku na temeljima starijeg hrišćanskog verskog objekta.

Uz blagoslov i uporno zalaganje sveštenika Mladena Marinkovića u 2020. godini se prionulo na rad u smislu obnavljanja spoljne oplate crkve.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com