Društvo

Niševačka klisura: Nebrušeni turistički dijamant u blizini Niša (FOTO)

Niševačka klisura nedovoljno poznata Nišlijama nalazi se u blizini Svrljiga i svakodnevno privlači sve veći broj turista.

Ova klisura uz svrljiški Timok čini jedan od najzanimljivijih kraških predela Srbije, koji se nalazi na samo 35 kilometara od Niša.

“Malo ljudi u Nišu zna kakvu lepotu krije ova naša klisura. Raduje me to da je sve veće interesovanje ne samo komšija iz obližnjih gradova već iz čitave Srbije i Evrope. Ne prođe dan a da mi sada u letnjim mesecima nemamo neku najavljenu posetu. Sve se više priča o Niševačkoj klisuri i sve je veće interesovanje”, kaže za Niške Vesti geograf Nenad Ranđelović.

Upravo iznad same klisure nalaze se ostaci starog grada, gde su Rimljani u prvom veku naše ere napravili zidine i kule koje su štitile naselja koja su se nalazila u blizini tog zdanja. Ovaj grad osvojio je od Vizantinaca tek Stefan Nemanja.

“U antičko vreme u ataru Niševca se nalazio Timakum Majus, na velikom rimskom putu Lisijus – Nais – Racijarija, kako su se zvali današnji Lješ u Albaniji, Niš u Srbiji i Arčer u Bugarskoj. Tvrđava na stenama iznad Niševačke klisure je motrila na saobraćajnicu koja je spajala Nišku kotlinu s Podunavljem”, kaže Ranđelović.

U doba kralja Milana Obrenovića isplanirana je pruga kroz Niševačku klisuru, tuneli su probijeni tek u 20. veku, a veliki naučnik Milutin Milanković projektovao je čudesne mostove preko ponora kojim teče Timok.

Foto: Nenad Ranđelović

“Kulama ovog grada, očuvanih do visine od 10 odnosno 12 metara, divio se još veliki putopisac Kanic, a one su ostale očuvane sve do 1999, kada su porušene”, kaže ovaj mladi geograf.

Ova prelepa priroda u blizini Svrljiga i bogato kulturno nasleđe ovog kraja, nisu zaštićeni.

Niševačka klisura po lepoti i značaju morala bi da bude jedna od značajnih turističkih destinacija ovog dela Evrope, uveren je Ranđelović koji svakodnevno obilazi i istražuje klisuru. Na svom Facebook profilu postavlja slike koje nastaju dok turisti uživaju u lepotama ovog predela.

Tekst je deo projekta “Upoznaj Pantelej” koji je podržan od strane GO Pantelej u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com