Kultura

Šetnja kroz antički Niš: Vratite se u vreme rimskog cara Konstantina Velikog

EU info kutak organizovaće u četvrtak, 14. juna stručno vođenje do spomenika i objekata koji predstavljaju ostatke iz perioda antičkog Naisa. Tom prilikom naši sugrađani moći će da saznaju kako je izgledao antički Niš i šta se dešavalo u našem gradu u 3. veku p.n.e. Ovo je samo jedna od poseta važnim lokalitetima i spomenicima kulture u Nišu koje će EU info kutak organizovati ove godine u želji da se naši sugrađani bliže upoznaju sa istorijom i identitetom svog grada.

Sastanak grupe je zakazan za 18 časova ispred nalazišta Medijana na Bulevaru Svetog Cara Konstantina. Posetu će voditi Vesna Crnoglavac, arheolog i viši kustos Narodnog muzeja u Nišu i Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Šetnju će početi u naselju Medijana, nekadašnjoj carskoj vili izgrađenoj za uživanje i obavljanje državničkih poslova i nastaviti u Tvrđavi, obilaskom antičkih termi i bazilike.

S obzirom na to da je broj učesnika ograničen potrebno je da svoje prisustvo što pre potvrdite na mejl officenis@euinfo.rs ili na broj telefona 018/254 461. Prevoz od Medijane do Tvrđave je obezbeđen, kao i ulaznica za Medijanu.

Ove godine Evropska unija, pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost” obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa. Tokom 2018. godine, širom Evrope biće organizovani mnogobrojni događaji i manifestacije, kao i pokrenuta serija inicijativa, čiji je cilj da ohrabri građane da otkriju šta je to kulturno nasleđe njihovih gradova, regiona, zemalja i same Evrope.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com