Merošina

Selo ispod kog se kriju zlatne kočije

Balajnac ili kroz istoriju poznat i kao Balajin Brod, pominje se u hrisovulji kneza Lazara, koja se u čuva u manastiru Vrdnik. Među selima koja je knez poklonio manastiru Ravanica.

Kod Balajnca ili Balajinog Broda, završavao se stari rimski, a kasnije i dubrovački put kroz Dobrič. U prvo vreme vladavine Stefana Nemanje Balajnac je bio pogranični grad i kraj prema Vizantiji.

Legenda o Balajncu, odnosno Balajnačkom gradu, kako ga neki nazivaju i danas se prepričava. Ljudi govore da u gradu Balajncu postoje skrivene zlatne kočije u koje su upregnuta dva para zlatnih konja. Da pokraj kočija o klinu visi zlatni bič, da da je od njima zlatna kaldrma koja vezuje ovaj sa Korvin gradom iznad Malošišta. Ova legenda motivisala je mnoge da u potrazi za blagom uzaludno kopaju po okolini.

Za vreme Turaka uništena je srpska crkva, a na temeljima stare podignuta je nova 1890. godine. Tih godina naglo se povećao i broj učenika u balajnskoj školi, pa istoričari beleže da je 1884. godine školu pohađalo 24 đaka, a 1889. godine čak 70, što je bilo najviše u Topličkom okrugu. Među prvim učiteljima pominju se Novak Toskić, Bosiljka Cvetković i Danilo Aksentijević.

Danas Balajnac ima savremenu osmogodišnju školu, nedavno rekonstruisanu. Crva je sedište balajnske parohije u kojoj službuje …

Balajnac je ujedno i najveće selo u merošinskoj opštini, po poslednjem popisu u ovom selu živi 1254 stanovnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com